"Sve na štetu vozača, cena skočila od 0 do 5.000 RSD" VIDEO

Pojedine agencije koje obavljaju tehničke preglede pokušale su da dignu cene svojih usluga sa 3.000 na 5.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 12.11.2018.

14:16

Foto: Thinkstock

Razlog tome je navodno smanjenje provizije od osiguranja a nekima je izgovor to što imaju veliki broj zaposlenih.

Novi pravilnik, novi cenovnik i udarac po džepu vozača... Sa 2.000 i 3.000 ovih dana razmatrala se mogućnost da ova usluga košta čak 5000 dinara.

Vozači kažu da cena nije realna, jer građani Srbije nemaju novca kao građani Evrope.

Priču o povećanju cene tehničkog pregleda pokrenule su agencije iz Čačka.

Međutim, ovaj potez naišao je na burnu reakciju udruženja za zaštitu potrošača, pa su vlasnici čačanskih agencija odustali od poskupljenja.

"Podignuta je velika frka u državi kao da smo mi jedini. Imamo mnogo zaposlenih i sa ovom cenom ćemo raditi u minusu. Imam 9 zaposlenih, zamislite koliko vozila treba da uradim mesečno da pokrijem sve troškove državi i doprinose", ističe on.

Iz udruženja za zaštitu potrošača smatraju da bi odluka o poskupljenju bila nerealna s obzirom na to da pravilnikom nije uvedeno ništa zbog čega bi ovaj pregled bio skuplji nego pre. Kako kažu, to što se vozila obavezno fotografišu i pregledaju pola sata, nije dovoljno da se formira tolika cena tehničkog pregleda.

Cena tehničkog pregleda povećana skoro duplo je u pojedinim gradovima Srbije, međutim, ta odluka nije dugo potrajala.

"To je pokušaj uvođenja ovog cenovnika od 5.11. To su vlasnici tehničkih pregleda u Čačku dogovorili cenu, stavili na papir i izlupali pečate da će da imaju jedinstvenu cenu", kaže Dejan Gavrilović iz Efektive gostujući u "150 minuta" na Prvoj, dodajući da ovaj cenovnik ipak sada ne važi.

Ranije su tehnički pregledi bili besplatni, onda su koštali 1.000, pa 1.500 dinara.

"Još uvek nije određena maksimalna i minimalna cena, pa tehnički pregledi to koriste. U poslednja 4 meseca cena je porasla od besplatnog do pokušaja na 5.000 do 6.000 dinara", ističe on.

Gavrilović je rekao da tehnički ovakvu odluku pravdaju jer su im osiguravajuće kuće ranije davale od svakog osiguranja od 20-25%.

"Ako je prosečna cena 10.000, dobijali su 2.000 ili 2.500 dinara. Kada su im osiguravajuće kuće i NBS smanjile na 5 odsto, pokušali su da nadoknade kada su povećali cene. To su nadoknadili sa cenom od 3.000 do 3.500 dinara", ističe Gavrilović i dodaje da onda nije opravdana cena od 5.000 dinara.

On kaže i da tehnički sada treba da traje minimum 30 minuta, ali suštinski pregled i dalje traje 15 minuta a drugih 15 minuta sede i pričaju.

"Pregled je ostao isti, mi vozači nismo dobili ništa više", rekao je on i upitao zašto se onda ne daje neka garancija za pregledano vozilo ako već traže 5.000 dinara.

U Beogradu su cene ostale 3.000 i 3.500 dinara plus PDV, ali Gavrilović kaže da su rekli da prate situaciju i da će reagoivati kao budu trebali. S obzirom na to da je ovaj pokušaj u Čačku doživeo krah, on ne verujem da će se situacija menjati.

"Da se vratimo četiri godine unazad, NBS je povećala cene osiguranja za 45 odsto. Jedan od razloga je bio taj što su osiguranja imala velike naplate štete, usled poplava u Obrenovcu i jer su se davale velike provizije. Sada je smanjeno na 5 odsto, i pitanje je zašto se cene osiguranja onda ne smanje za tih 20 odsto, taj novac će ostati osiguravajućim kućama. Tehnički svakako gledaju da ućare, ali je srž problema ta provizija koja je bila 25 odsto, a sada je 5 odsto", ističe Gavrilović.

On je na kraju dodao i da osiguravajuće kuće imaju vrlo jak lobi, a NBS im pogoduje svojim odlukama, a sve to ide na štetu vozača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: