Jedinicom od Slavije do Kalemegdana

Beograd će narednih godina ponovo dobiti tramvajsku liniju broj 1 koja će saobraćati od Slavije do Kalemegdana.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

To je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na televiziji Studio B.

On je ukazao da će se radovi na realizaciji ovog projekta odvijati postepeno, podsećajući da je tokom prošle godine studija saobraćajnih stručnjaka pozitivno ocenila opravdanost potrebe za uvođenjem ove linije.

"Tokom narednih godina krenućemo u realizaciju uspostavljanja tramvajske linije od Slavije do Kalemegdana, odakle će se ona račvati levo i desno. Linija će ići preko Trga republike, kroz Vasinu i preko Studentskog trga, Uzun Mirkovom do Kalemegdana"
, precizirao je Vesić.

Prvo će, kako je naveo, prilikom rekonstrukcije Vasine ulice i Studentskog trga, koje počinju sledeće godine, biti postavljene šine, koje će jednim delom prelaziti i preko Trga republike.

Kasnije, kada se bude radila rekonstrukcija Terazija i Ulice kralja Milana, šine će biti postavljene i na tom delu.

Vesić je naveo da je posebno zadovolan što će centar grada, odnosno Ulica kralja Milana, postati saobraćajnica kojom će prevashodno saobraćati tramvaji.

"Ova ulica će na taj način oživeti jer će imati više prostora za šetnju ili bašte ugostiteljskih objekata", rekao je Vesić.

Govoreći o ostacima zidina koji su pronađeni tokom rekonstrukcije Trga republike, Vesić je rekao da će se sledećeg četvrtka, kada se završe arheološka istraživanja, znati da li su u pitanju ostaci Stambol-kapije ili Vitenberške kapije.

"Tada će Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda saopštiti o kojim je zidinama tačno reč. Ono što su nam juče rekli, sonde su spuštane do četiri metra dubine, što je nivo na kojem se nalaze temelji i što pokazuje kako se u to vreme ozbiljno gradilo. Koja god kapija da je u pitanju, sigurno je da će biti sačuvana jer Beograd čuva svoju istoriju",
istakao je rekao je zamenik gradonačelnika.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vesić je istakao da tokom prvih meseci sledeće godine biti potpisan ugogor o izgradnji kanalizacije u Krnjači, odnosno čitavoj levoj obali Dunava.

To je kako je naveo, projekat vredan 70 miliona evra jer je u pitanju veliki posao koji će trajati više godina. On je naveo i da će tokom novembra biti raspisan i tender za izgradnju Doma zdravlja u Borči.

"Reč je o velikom objektu, površine 6.500 kvadratnih metara, tako da će građani Borče i okolnih naselja imati sve što im je potrebno kada je zdravstvena zaštita u pitanju.

Vesić je rekao da se trenutno aktivno radi na pronalaženju lokacije za groblje za kućne ljubimce u Beogradu i da će taj problem biti rešen čim Urbanistički zavod odredi lokaciju za tu namenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu