"Devizni penzioner sa šaltera na bankomat - kurs 109 RSD" VIDEO

Narodna banka Srbije trebalo je da ograniči najniži kupovni, odnosno najviši prodajni kurs i bankama, smatra Dejan Gavrilović iz Efektive.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

15:50

Foto: Thinkstock

Narodna banka Srbije saopštila je u četvrtak da je ograničila najniži kupovni kurs, odnosno najviši prodajni kurs koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da imaju. Ta odredba će početi da se primenjuje 1. januara 2019. godine.

"Očigledno je da NBS nastavlja da štiti banke, ovo je dokaz za to, banke formiraju svoj kurs kako žele", kazao je za Prvu TV Gavrilović.

Naveo je da ukoliko se donosi odluka ovog tipa - da se raspon kurseva ograniči, onda ona treba da važi i za banke. "Ako se uvodi pravilo, treba da važi za sve".

Gavrilović je kazao da će verovatno pokrenuti inicijativu da ta odluka važi i za banke, kada u udruženju sagledaju sve aspekte, ali i dodaje da je već sada jasno da se ovom odlukom ograničava konkurencija, a to je uvek na štetu potrošača.

Govoreći o manipulacijama banaka sa kursom, Gavrilović je kazao da su juče imali žalbu deviznog penzionera koji je došao u banku da podigne novac, sa šaltera su ga uputila na bankomat, podigao je u dinarima, kurs evra je je bio 109, umesto 119.

Na konstataciju da klijenti uvek imaju izbor da ako im ne odgovara kurs, novac mogu da zamene u menjačnici, Gavrilović kaže da to jeste tačno, ali da postoje i drugi tipovi posla u kojima klijent nema mogućnost izbora.

"Ne pričamo o istom tipu posla, građanin je upućen na bankomat i nije mogao da bira. Ne možete ništa kada imate kredit koji plaćate po prodajnom kursu, ako je srednji 120, prodajni 130, umesto 12.000 dinara moraćete da platite 13.000", kaže on.

On navodi da građani na bankomatu budu upozoreni koliki će kurs biti, ali da se dešava da se klijenti nađu pred svršenim činom – potreban im je novac, na šalteru neće da ga usluže, on bi trebalo da traži drugu ekspozituru,…

"Naše višegodišnje iskustvo pokazuje da banke koje podešavaju dospeće rate kredita 1. u mesecu na primer, naprave kurs koji je povoljniji za njih, ako je kupovni ili prodajni, srednji ne može da se šteluje, on je uvek isti. Ako rate dospevaju 1. u mesecu, od 1. do 5. našteluju, a posle ga vrate do kraja meseca na normalan nivo", kaže Gavrilović.

A šta se dešava kada trošite u inostranstvu dolare ili evre i kako banke to obračunavaju, pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: