Imaju prosečno 1.000 € i hvale se: Irci nas zovu da preselimo firmu

Hrvatska kompanija u kojoj je prosečna plata veća od 1.000 evra, dobila je ponudu da celo poslovanje preseli u Irsku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.11.2018.

12:34

Imaju prosečno 1.000 € i hvale se: Irci nas zovu da preselimo firmu
(Foto: Thinkstock)

Predsednik uprave rečke kompanije Alarm automatika, Boris Popović upozorio je na probleme preduzetnika sa zapošljavanjem i zadržavanjem stručnjaka u domaćim kompanijama iz ICT sektora.

Rekao je kako u njegovoj kompaniji, koja zapošljava timove inženjera, stalno strahuju od odlaska stručnjaka koji dobijaju unosnije poslovne ponude. Ali, kako javlja Glas Slavonije, primamljive ponude ne dobijaju samo radnici nego i preduzetnici.

Alarm automatika bavi se isporukom rešenja u više segmenata tehničke zaštite, odnosno sigurnosnih sistema. Kompanija kupuje hardvere u svetu, ali razvija svoje softvere, stvara svoje brendove i sve zajedno sklapa u jedinstveno rešenje koje nudi kupcima na više tržišta. Otprilike trećinu prihoda kompanija ostvaruje izvozom svojih proizvoda, a plan je, kaže Popović, da prihod od izvoza do 2020. godine dosegne polovinu ukupnog prihoda kompanije.

Temu o tome kako hrvatska država može pomoći izvoznicima Popović je podstakao u Osijeku, i naveo je primere nekih zemalja, poput Kanade, koja u strateškim industrijama finansira plate za istraživanje i razvoj. Pomenuo je Kinu i Južnu Koreju koje nagrađuju svoje izvoznike.

"Interes je države i društva da preduzetnici otvaraju nova radna mesta i investiraju u razvoj. Država bi zbog toga trebalo da podstiče one koji investiraju i otvaraju nova radna mesta. Kako to može činiti? Tako da pokrije deo troškova koji nastaju u istraživanju i razvoju, a takođe i da rastereti rad. Videli smo primer Rumunija koja je odredila da im je ICT strateška industrija pa je za sve zaposlene u tom sektoru smanjila davanja na najmanju moguću meru. U Rumuiniji je sada aktivno 300.000 stranih kompanija. Ta zemlja postala je najveći centar za razvoj ICT industrije i sada je prosečna plata u tom sektoru u Rumuniji dve hiljade evra“, ističe Popović, prenosi Glas Slavonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: