"Rast Srbije u 2018. premašio očekivanja"

Privredni rast Srbije ostvaren u ovoj godini premašio je očekivanja i ako postane održiv srpska ekonomija može da se svrsta u brzo rastuće ekonomije u Evropi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.11.2018.

15:17

(Foto: Thinkstock)

To je izjavila direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

"Važno je da se taj rast nastavi i da se pretvori u dugoročan rast, jer samo takav može da doprinese da ekonomija izađe iz tranzicionog perioda. Onda srpska ekonomija može da se svrstava u brzo rastuće evropske ekonomije", rekla je Negre za Tanjug na samitu "Makedonija2025".

Kada je reč o pripremi budžeta za 2019. godinu, koji predviđa veća sredstva za infrastrukturne projekte, Negre kaže da budžet upravo treba da bude takav - da posepešuje kapitalna ulaganja, jer ona dugoročno pospešuju privredni rast.

"Ali, treba pažlivo birati kapitalne investicije, jer ne daje svaka investicija optimalan povrat, zato je važno da postoje prioriteti i dobara kooridnacija između ministarstava i javnih institucija. Javne investicije su prošle godine bile na nivou od 17 odsto, što nije dovoljno za održiv rast. Teorija kaže da je potreban nivo od oko 25 odsto da bi se optimalan ekonomski rast ostvario".

Navela je da su ulaganja u infrastrukturu bila nedovoljna prethodnihi godina, ali da sada sa stabilnijim budžetom i boljim makroekonomskim indikatorima ima prostora da se ta kapitalna ulaganja i povećaju.

EIB očekujemo da će kapitalna ulaganja biti povećana i spremna je da podrži te napore.

"Na samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u maju potpisali smo memorandum o razumevanju sa Srbijom koji predviđa nova ulaganja od nekih milijardu evra u narednom periodu, koje ćemo mi jednim delom podržati u prioritetnim sektorima, kao što su transport, energetika, lokalna i regionalna infrastruktra, zdravstvo, inovacije, mala i srednja preduzeća (MSP), obrazovanje i slično. Mi se vodimo tim okvirom i za sada smo zadovolljni nivoom novih perspektivniih investicija očekivanih u budućnosti. Nadamo se da će takav trend biti nastavljen i u narednim godinama", kazala je Negre.

Ona je rekla da je EIB ove godine sa zemljama u regionu potpisala nove finansijske ugovore vredne ukupno oko 840 miliona evra, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu.

Od ukupno 840 miliona evra, samo za Srbiju su potpisani novi ugovori vredni više od 300 miliona evra, što je oko 40 odsto u odnosu na ceo region, dodala je ona.

Kako je rekla, to govori da su države ovog regiona shvatile da moraju da obezbede i ulažu u dugoročni ekonomski rast i da kapitalna ulaganja moraju da povećaju produktivne javne investicije, da bi to imalo pozitivne dugoročne efekte na ekonomije i privredu.

"Bez dobre infrastrukture koja povezuje zemlje regiona teško da one mogu da razvijaju regionalne ekonomske zone i da se efektnije povezuju sa okolnim zemljama čalnicama EU".


U Srbiji, inače, EIB planira potisivanje novih ugovora i aranžmana već pre kraja godine, Nagre je navela da EIB daje garancije bankama da preuzmu veći rizik i da smo u Srbiji imali jako veliku ekspanziju takvih proizvoda, koji pomažu inovativnim kompanijama da ih banke finansiraju.

Srbija je prepoznala potrebu da ulaže u inovativne kompanije i da se regulatorno okruženje poboljšava, a to doprinosi i izvozu i konkuretnosti srpske privrede.

"Kroz takve garancijske šeme omogućavamo dodatnih 300 miliona evra finansiranja za potrebe baš takvih inovativnih kompanija, kroz Eropski investicioni fond, koji je deo naše institucije i koji radi na pomoć malih i srednjih preduzeća", dodala je Negre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: