Srbija očekuje reakciju EK: "Ili svi u CEFTA ili ne postoji"

Povodom odluke Prištine da za 10 % poveća porez na srpsku robu na testu i ispitu je Evropska komisija i mi danas očekujemo meru ili izjavu njihovog predstavnika

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.11.2018.

10:33

Srbija očekuje reakciju EK:
Foto: Tanjug/Rade Preliæ

To je izjavio ministar trgovine Rasim Ljajić, navodeći da je reč o odluci koja mora da bude suspendovana ako CEFTA postoji. On je za TV Pink rekao da se, ako se to ne dogodi, može konstatovati da CEFTA u onom obliku u kom je formirana 2006. godine više ne postoji.

"Evropska komisija mora hitno da reaguje i da odgovori da li CEFTA više postoji ili ne, i u kom sastavu. Ako Kosovo ovako unilateralno protiv dve zemlje članice CEFTA uvodi barijere, onda Kosovo ne treba da bude deo CEFTA. Ili smo svi u CEFTA ili da se kaže da CEFTA ne postoji", rekao je Ljajić.

Dodao je da Kosovo ne može da bude deo CEFTA i da "koristi njene benefite", a da uvodi mere kako mu "padne na pamet", jer, kako je ocenio, to nisu mere, već "ograde i fizičke barijere za slobodnu trgovinu".

Prema njegovim rečima, ova odluka privremenih institucija u Prištini motivisana je iz dva razloga - političkog i ekonomskog.

"Politički da se demonstrira pred vlastitoj javnosti odlučnost, jer svaki gest protiv Srbije donosi politički poen i utiče na rejting. Ekonomski razlog se krije iza ovih političkih, a nisu ni klasični ekonomski, već interesni razlozi različitih grupacija proizvođača na Kosovu, koji bi povećanjem ovih taksi sprečili konkurenciju koja dolazi iz Srbije i iz toga profitirali", ukazao je Ljajić.

Podseća da se to dogodilo i s brašnom, kada su privremene prištinske institucije odlučile da uvedu dodatne takse na brašno, nakon čega je brašno na Kosovu poskupelo 30 odsto.

"Zato što je manja konkurencija i proizvođači sa Kosova su brašno mogli da prodaju po većim cenama", objasnio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: