Komisija: Posle Masterkarda, postupak i protiv Vize

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica protiv tri društva Viza (VISA) organizacije.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 06.11.2018.

11:50

Komisija: Posle Masterkarda, postupak i protiv Vize
Foto: Thinkstock

Postupak je pokrenut protiv VISA Incorporated i VISA International Service Association sa sedištem u Foster City, Kalifornija i VISA CEMEA Holdings Limited sa sedištem u Londonu (VISA organizacija).

Postupak je pokrenut zbog sumnje da Viza određuje minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu, koje primenjuju banke u Srbije u sistemu Vize.

Time je Viza organizacija uticala na povećanje trgovačke naknade - provizije banke trgovca za prihvatanje plaćanja platnom karticom, koju banke zaračunavaju trgovcima za omogućavanje usluge bezgotovinskog plaćanja, navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

Iz istih razloga je Komisija ranije pokrenula postupak protiv Masterkard (Mastercard) organizacije.

Komisija je istakla da su u Srbiji međubankarske naknade trenutno višestruko više nego na tržištima Evropske unije, a trgovci koji prihvataju plaćanje platnim karticama trošak trgovačke naknade uračunavaju u maloprodajnu cenu koju prenose na potrošače, nezavisno od toga da li je plaćanje obavljeno platnom karticom ili gotovinom, čime se ograničava konkurencija na tržištu banaka koje prihvataju platne kartice.

Banke su, po oceni Komisije, podstaknute da nude platne kartice čije korišćenje na prodajnim mestima podleže najvišoj stopi međubankarske naknade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: