Nikolić: Napuštamo rigorozne mere, budžet razvojni

Projekcije budžeta za 2019. godinu usmerene su na razvoj i napuštanje rigoroznih mera štednje, izjavio je ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.11.2018.

18:38

Nikolić: Napuštamo rigorozne mere, budžet razvojni
Foto: Thinkstock

"Potpuno je jasno da napuštamo rigorozne mere štednje i da je pravi momenat za fiskalnu relaksaciju, s obzirom da se čini da imamo blage znake hlađenja konjukture, pogotovo u industriji, pre svega, prerađivačkoj industriji. Dobro je da je sada težište na razvoju", rekao je Nikolić.

Kako je istakao, prvi put se jasno vidi da je projekcija budžeta usmerena ka razvoju i to iz nekoliko pravaca: preko daljeg jačanja javnih investicija, rasterećenja privrede i planiranog povećavanja plata u javnom sektoru.

"Sva tri izvora su dobra i, na posletku, možemo reći da je na neki način i samo Ministarstvo finansija izašlo u susret ili već uslišilo zahteve struke i same privrede", naglasio je Nikolić.

Kada je reč o povećavanju sredstava u iznosu od 30 milijardi dinara u budžetu za javne investicije odnosno infrastrukturne projekte, Nikolić kaže da je to nastavak onog što već imamo u ovoj godini po pitanju infrastrukturnih projekata.

"Dobro je da država daje takt investicijama i ako pogledamo izvore rasta sa proizvodne strane, jasno je da rast nosi građevinarstvo i da je reč o infrastrukturnim projektima. Ali, to se takvim intenzitetom neće nastaviti dogodine, s obzirom da ne možemo održati stopu rasta u građevinarstvu od 25 odsto".

Nikolić navodi da je dobro što se povećavanjem novca za infrastrukturne projekte održava takva dinamika i da je dobro što će država već dogodine krenuti značajnije da ulaže u stanogradnju preko programa izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Govoreći o privrednom rastu, Nikolić ističe da je, takođe, dobro što su projekcije budžeta konzervativne.

Projektovana stopa realnog rasta BDP-a u 2018. iznosi 4,2 odsto, za 2019. godinu 3,5 odsto, 4,0 odsto za 2020. i u 2021. godine isto 4,0 odsto.

Kaže da je izvesno da građevinarstvo neće moći da nastavi toliki rast kao ove godine, kao i da je ovogodišnja poljoprivredna sezona bila veoma dobra.

"Ali, ovi drugi segmenti, pre svega, lična potrošnja i domaća tražnja daće svoj dodatni uticaj kakav nije registrovan do sada i prethodnih godina, što je jako dobro i upavo će težište biti preusmereno na neke druge segmente rasta".

Ističe da se pokazalo da je konzervativnost projektovanju budžeta dobra stvar i da su zato javne finansije i trajktorija javnog duga bile pozitivne i bolje od plana.

On je naveo da dinamika privrednog rasta ne zavisi samo od nas već i od kretanja u okruženju i na globalnom nivou i da na te faktore ne možemo da utičemo.

"Tako da je dobro imati konzervativnost u procenama, a ako bude rast veći tim bolje", dodao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: