"2/3 Srbije treba da se sruši, kao i Most na Adi" VIDEO

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju u utorak stupaju na snagu. Predviđeno je da se nelegalni objekti ruše i pre sudske odluke.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Nedelja, 04.11.2018.

08:27

Foto: Thinkstock

"Nije poenta samo rušenje, ovim smo zakonom stvorili smo uslove da sve funkcioniše i da se konačno stane na put divljoj gradnji", istakla je u Jutru na Prvoj pomoćnica ministrarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković.

Ona je objasnila i da rušenje jeste važno ali i da je bitno da piše da je zabranjen promet svim nelegalnim objektima.

"Sada možete da rušite odmah nakon žalbenog postupka, skratili smo rokove", dodala je ona.

Atanacković je objasnila važne novine na primeru škole u Zemunu tj objekta koji se sagradio u dvorištu škole koji nije mogao da se sruši 15 godina jer se vodio sudski postupak.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović istakao je da je većinu izmena inicirao Grad Beograd, ali i da su bespratvni graditelji nalazili prolaze kroz zakonske lavirinte

Sa druge strane, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe da ovaj problem postoji od Drugog svetskog rata.

"Ako bi se ovaj zakon primenio, 2/3 Srbije treba da se sruši, kao i Most na Adi", kaže on.

Rodić smatra da ovaj zakon mora da bude primenljiv za one objekte koji se nalaze na lokaciji od društvenog interesa, a da sve ono što može da se legalizuje, gde su ljudi rešavali svo je stambene probleme, da to treba legalizovati.

"Ono što je dobra stavka zakona jeste da lokalne samouprave legalizuju do 300 kvadrata, preko toga država. U znatnoj meri će se smanjiti nelegalna gradnja", dodao je on.

Atanacković je odgovorila da nije cilj srušiti sve objekte i da će se neki od njih legalizovati.

"Svi oni koji su na satelitksom snimku ući će u proces ozakonjenja, a za one koji su građeni posle 2015. nema ozakonjenja, nema stavljanja u promet i moraće da se sruše", dodala je ona ističući da u Srbiji postoji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Mladenović je najavio da će se podnositi krivične prijave protiv onih koji bespravno grade, a graditeljima će se oduzimati licence.

"Dobijali smo pretnje, ali nemomo problem sa tim. Sada sve inspekcijske službe dolaze u službi grada i biće jedan rigorozan režim. Oni koji su bespravno gradili, proučavali su zakone do savršenstva i nalazili te krivine. Imali su sigurno neke kontakte i saradnju sa inspektorima", rekao je on.

Rodić je dodao i da nema nepoznatih investitora, i da je jasno da ima sprege sa inspektorima.

"Treba sprečavati divlju gradnju na početku. Ne može predsednik opštine da kaže nismo znali, ne može da ne zna šta se dešava na njegovoj teritoriji", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: