"Ne može preko noći, prvo bilo 3%, pa 6%, 10% pa sad 12%" VIDEO

Svi u sistemu su svesni da medicinari odlaze iz Srbije na rad u inostranstvo, ali ne mogu se stvari promeniti preko noći, kaže Milika Ašanin, direktor KCS.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2018.

13:21

(Foto: Thinkstock)

"Imali smo poslednjih godina povećanja, prvo 3 odsto 2015, pa 6 odsto, pa 10 odsto i sada evo najavu ozbiljnog povećanja od 12 odsto“, rekao je on gostujući u emisiji 150 minuta. Kako dodaje, svesni su da ne može sve preko noći, odnosno da je potrebno neko vreme za oporavak našeg zdravstva.

Radica Ilić, iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, kaže da oni apeluju da, kolika god da je plata, potrebno je popraviti uslove.

Na konstataciju da se često kaže da iz Srbije dolazi u inostranstvo najbolji kadar, Ilićeva kaže da to važi za radnike s ovih prostora, pre svega zbog prisutne empatije ali i obrazovanja.

"Dajemo sve od sebe, obrazujemo se, ali imamo problem još sa priznavanjem znanja. Mi polažemo velike nade da se suštinski nešto promeni da možemo da zaustavimo ovu pošast da masovno ljudi odlaze“, kaže Ilićeva.

Prema podacima iz 2016, 1.200 lekara je te godine otišlo iz zemlje. Upozorenje je da će se za deset godina drastično osetiti manjak.

"Vidim da su građani zabrinuti, i svi u sistemu smo svesni da tih odlazaka postoji, ali to je migracija na globalnom nivou. Na primer, 2.000 zdravstvenih radnika iz Nemačke radi u Engleskoj“, kaže Ašanin.

Kako je rekao, na sve načine će se boriti da zadrže medicinare.
"Krenulo je sa povećanjima, nadamo se da će ići bolje, ne možemo preko noći. Država je pre nekoliko godina krenula sa adaptacijom bolnica. Puno smo uradili od tih sredstava“, dodaje.

Ilić upozorava da će neki problemi tek da se manifestuju:

"Postoje problemi koji će tek doći kad dođu na primenu zakoni koji su usvojeni. Kao sindikat pružamo ruku vlasti i insistiramo da se uključimo više.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: