Auto-školama prekipelo - čas 400 RSD skuplji, ali to nije sve...

Auto-škole bi mogle da podignu cenu obuke za oko 400 dinara po času vožnje, što je ukupno 16.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

18:15

Auto-školama prekipelo - čas 400 RSD skuplji, ali to nije sve...
Foto: Thinkstock

Najveći razlog je veliki skok cene goriva, ali i nove obaveze, tvrde u Privrednoj komori auto-škola Srbije.

U Srbiji ima oko 500 auto-škola, od čega oko dve trećine ispunjava uslove novog pravilnika, koji je počeo da se primenjuje u oktobru, dok se za većinu ostalih očekuje da ispune obaveze do kraja godine, rečeno je Tanjugu u tom udruženju.

"Do 25. oktobra je dve trećine ispunjavalo uslove, ostatak će ih ispuniti do kraja godine, a dva ili tri odsto verovatno neće ispuniti uslove", rekao je sekretar Privredne komore auto-škola Srbije Mladen Rašeta.

Osim poskupljenja goriva, auto škole najviše muči i to što je vlasnici poligona drastično povećali cene zakupa i što oni koji imaju svoje poligone moraju da ih prošire i obezbede uspon.

Rašeta kaže da je za auto-škole u Beogradu najveći problem što nemaju poligone koji ispunjavaju uslove za obuku.

"Novi pravilnik je stupio na snagu početkom oktobra i predviđa na poligonu skretanje ulevo i udesno za vozila sa prikolicama, što traži veću površinu poligona. Traži se i opterećenje vozila", rekao je on, dodajući da se samim tim povećava i amortizacija vozila.

Kada je reč o gorivu, Rašeta naglašava da auto-škole nisu menjale cenu od 2010. godine iako je tada cena litre goriva iznosila 108 dinara, a sada oko 171 dinar za dizel.

"Cena goriva je menjana, ali je mi u auto školama nismo pratili", kazao je on.

Kako kaže, ako je sada čas oko 1.000 dinara, očekuje se da će cena biti povećana za nekih 400 dinara po času.

Rašeta ističe da su auto škole u poslednjih osam godine držale najnižih cena, ali da sada moraju nešto da promene zbog velikih troškova.

"Mi smo izračunali najnižu cenu da bi auto škola funkcionisala i to je opet više nego što će neke auto škole sada podići cenu. Po nama, cena časa bi trebalo da bude oko 1.580 dinara", kaže Rašeta, dodajući da Privredna komora auto škola Srbije okuplja oko 200 auto-škola.

Istakao je da auto-škole najčešće nemaju svoje poligone i da je zakup jednog reprezentativnog poligona pre samo dve godine koštao 60 evra mesečno, dok sada košta čak 220 evra.

Pojedini mediji prenose da će od 130 škola u Beogradu moći da radi samo njih tridesetak, koje su obezbedile poligon propisan po novom praviliniku o obuci.

Takođe, u MUP-u kažu da su auto škole imale skoro tri godine da se reorganizuju i naprave odgovarajuće poligone.

U auto-školama tvrde da je mesečni zakup poligona od 250 do 300 evra, kao i da njegova izgradnja košta između 30.000 i 40.000 evra.

Cene će formirati svaka auto-škola prema svojim proračunima troškova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: