"Bunila sam se i kolutala očima - nisam zadovoljna plasmanom Srbije"

Nisam zadovoljna plasmanom Srbije na ovogodišnjoj Duing biznis listi, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2018.

17:24

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Ona je navela da je Srbija i dalje najbolje rangirana na toj listi Svetske banke u odnosu na zemlje regiona, izuzev Makedonije.

Ona je rekla da Vlada Srbije nije zadovoljna time što je Srbija za pet mesta lošija u odnosu na prethodni izveštaj Svetske banke.

Na konferenciji "Duing biznis 2019: Digitalna transformacija i jačanje konkurentnosti", Mihajlovićeva je rekla da je na predstavljanju rezultata Duing biznis liste prošle godine, kada je Srbija znatno napredovala, premijerka Ana Brnabić tada rekla da je NALED jedan od najzaslužniji za te rezultate.

"Tada sam se bunila, kolutala očima. I tada i sada smatram da je adresa Vlada Srbije, svi ministri i partneri Vlade. Mislim da možemo mnogo više. Nisam zadovoljna", navela je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Zajedničke grupe za Duing biznis listu.

Njena poruka je da svi u Vladi Srbije moraju da budu mnogo brži i efikasniji.

Kaže da su određene reforme sprovedene i doneti pojedini zakoni, ali da je sve to moralo brže.

"Verujem da ćemo sledeće godine pokazati da Srbija može da ostvari još bolji rezultat. Možemo da budemo među prvih 30", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je od 2014. Srbija uspela da napravimo velike iskorake i ogromne promene.

"Što se penjete ka vrhu sve je teže biti brži", rekla je Mihajlovićeva.

Veruje da će sledeći izveštaj biti bolji za Srbiju zbog Zakona o upisu u katastra nepokretnosti i digitalizacije javne uprave.

"Pred Srbijom stoji brži i efikasniji rad nego do sada. Verujem da ćemo moći sledeće godine da se pohvalimo boljim rezultatima", kaže Mihajlovićeva.

Za Srbiju je Duing biznis lista, kako je navela, lista koja nas opominje i pokazuje potencijalne probleme, ali i mogućnsti, i važna je zbog uređenja privrednog okruženja i što većeg broja stranih investicija.

Naglasila je da treba zadržati trend ulaganja u otvaranje fabrika u Srbiji, i navela da je do sada u taj posao uloženo 220 miliona evra, kao i dalje smanjivati nezaposlenost.

Istakla je da se Srbija nalazi u 20 odsto zemalja sa najboljim privrednim okruženjem.

"Danas se takmičimo sa najrazvijenijim zemljama, sa Švajcarskom, Japanom. Želimo da budemo jednako dobri kao oni. Verujem da ćemo u tome uspeti", kaže Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: