"Isti sertifikat, iz Lidla i Hofera rekli Srbija ne može"

Savetnik za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede Nenad Dolovac izjavio je da subjekti koji iznose hranu na tržište odgovaraju za njen kvalitet.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2018.

14:45

Foto: Thinkstock

On je na okruglom stolu "Bez kvalitetnih sirovina nema kvalitetnih proizvoda" kazao da je veoma bitno razlikovati bezbednost namirnica i njihov kvalitet i istakao da su domaći potrošači sve obrazovaniji u smislu da znaju šta je dobar kvalitet. "Potrošači su sve edukovaniji, odavno čitaju deklaracije", naveo je Dolovac.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kazala je da su domaći potrošači dosledni i uglavnom kupuju proizvode na koje su navikli i koji ne menjaju sastav i kvalitet.

"Ono što nas je porazilo jeste da potrošači ne razumeju nutritivne tablice i da je jedino što gledaju rok trajanja", navela je ona.

Što se tiče kvaliteta proizvoda, Vida smatra da je javna osuda najveća kazna za proizvođača. "Može da se plati kazna i 200.000 i million dinara ali to je jednokratno, zaboravi se, ali ako se javno istaknu loši primeri, to je onda najveća kazna."

Generalni direktor strateškog područja kafa Atlantik grupe Andrej Bele izjavio je da njihova kompanija Grand kafa poštuje svih 16 pravilnika o bezbednosti hrane, ali da sumnja da je to slučaj kod malih proizvođača kafe.

"Radili smo internu analizu 88 vrsta kafe koja se prodaje na našem tržištu, 19 uzoraka je poštovalo sve pravilnike, ostali nisu. Naša kafa izlazi 100 odsto bezbedna a godišnje ulažemo 400.000 evra u kontrolu kvaliteta i sertifikate", naveo je Bele i dodao da ako se na kesici napiše da ima surogata u kafi, mora se napisati i koji je surogat u pitanju.

On je kazao da su srpski proizvođači konditorskih proizvoda i hrane spremni za EU, ali je istakao da će što Srbija bude bliža EU, sve će više biti pravilnika i biće sve zahtevniji.

"Kada smo se pojavili na vratima Hofera i Lidla sa istim sertifikatom 22.000 za kafu koju proizvodimo u Sloveniji i za kafu iz Beograda, rekli su iz Slovenije može, iz Srbije ne. Poslaćemo vam naše oditore", naveo je Bele i dodao da je ta sertifikacija njihovih oditora kompaniju koštala dodatnih 5.000 evra. "Pogledali su dokumentaciju i rekli - sada može".

Sa druge strane, naveo je Bele, u novom trgovinskom lancu koji je nedavno došao u Srbiju pakovanje od 200 grama kafe domaćeg potrošača košta 119 dinara a njihova kesica iste gramaže je 239 dinara. Na toj kafi piše da je pakovana u kontrolisanoj atmosferi, što znači da bi trebalo da ima isti kvalitet i kada je otvorite za 12 meseci. Otvorite je posle 3 meseca pa ćete videti. Ja vam kažem da nije pakovana u kontrolisanoj atmosferi", naveo je Bele.

"Dakle, kada mi idemo u EU, moramo zadovoljiti sve standarde, a kada evropske kompanije dolaze u Srbiju, onda…", rekao je on.

Na to je Dolovac kazao da će proveriti ove tvrdnje.

Direktor marketinga Don Dona Miloš Marković izjavio je da se ta kompanija suočava sa veoma lošim kvalitetom pšenice, što je posledica toga da se pšenica u Srbiji ne otkupljuje po kvalitetu nego po kvantitetu, zbog čega su prinuđeni da uvoze poboljšivače iz inostranstva.

Takođe se požalio i na Uredbu o obaveznoj proizvodnji 40 odsto hleba "sava" i ocenio da je tu Uredbu "pregazilo vreme" jer se ta vrsta hleba na tržištu prodaje po ceni od 25 do 30 dinara a kod njih je proizvodna cena iznad maksimalno propisane cene od 46 dinara.

Na pitanje kako je to moguće, Marković je kazao da ni njima nije to jasno i da je reč o nelojalnoj konkurenciji i postojanju crnog tržiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: