"Današnja deca neće držati ni plastičnu karticu"

Srbija je mnogo napredovala i napravila infrastrukturu, ali nas očekuje još puno posla kada je reč o digitalizaciji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

14:11

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

To je na Viza kešles forumu izjavila Marijana Vidas Bubanja, predsednica Udruženja E-razvoj.

"Nisu sve zemlje spremne da realizuju efekte digutalizacije i tu je razlika. Da bi došli do tih efekata moramo da znamo da je proces dugotrajan i da je potrebno da se angažuju svi članovi društva", rekla je ona i dodala da je za Srbiju posebno važno obrazovanje i povećanje sposobnosti.

Petar Stefanović, izvršni direktor za digitalno bankarstvo i nove bankarske tehnologije iz Komercijalne banke, rekao je da je posebno zadovoljstvo da u konzervativnoj Srbiji i penzioneri plaćaju karticom.

"Današnja deca nikad neće držati ni plastičnu karticu nego će se plaćati beskontaktno, na potpuno novi način", istakao je on.

Na panelu je rečeno i da su tri-četiri banke već krenule u izdavanje virtuelnih kartica koje se koriste preko telefona.


"Imaćemo veliku ponudu bezgotovinskog plaćanja, a tržišta će se opredeliti za neko od njih. Brzina je odlučujuća u svemu tome", rekao je Saša Damnjanović, direktor sektora za kartična poslovanja Rajfajzen banke.

Ispred Ministarstva telekomunikacija Sava Savić je rekao da su otklonili prepreke za razvoj digitalne infrastrukture.

"Srbija je dospela na 16 mesto od 117 zemalja. Donošenje Zakona o elektronskom dokumentu jedan je od ključnih zakona koji će omogućiti potpunu digitalizaciju - elektronski dokument i potpis koje niko ne može da ospori", rekao je on.

Savić je istakao i da mobilno bankarstvo ima trocifren rast - prošle godine preko 200 odsto, za ovu godinu još uvek nema podataka.

Stefanović je naglasio i da svake godine se za 50 odsto ubrzava korišćenje kartica, što zbog edukacije što zbog starenja.

"U GSP možete da platite karticom, male trgovine su uvele ovo plaćanje. Bez keša u Srbiji može da se preživi, nije lako, ali može", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: