"Kvalitetna radna snaga stub razvoja Srbije"

Dublje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana od presudnog je značaja za dalje napredovanje svih zemalja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

14:21

Foto: Thinkstock

To je poručio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i istakao da je Srbija otvorena za nastavak i unapređenje saradnje sa svim međunarodnim partnerima.

Dačić je rekao da se saradnjom, osim ekonomskih, šalje i jasna politička poruka, jer su kvalitetniji odnosi i prevazilaženje otvorenih problema u zajedničkom interesu svih.

"Ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana je od vitalnog interesa jer jačamo privrede, pripremamo se za pristupanje Evropskoj uniji, region činimo atraktivnijim i pružamo osnove za prviredni rast, nova radna mesta i tehnološki napredak", rekao je Dačić na Ekonomskom forumu Srbije.

Ministar je ocenio da reforme koje vlada sprovodi predstavljaju ispravan put koji vodi ka unapređenju društva, jačanju institucija i privrednom napretku. "Naša vizija nailazi na prepreke i teškoće, ali uprkos tome mi se rukovodimo ciljevima poboljšanja životnog standarda", rekao je Dačić.

On je istakao da država treba da stvara pozitivan ambijent za ekonomiju, ali da bez rasta, razvoja ekonomije, sigurno da nijedna država ne može da bude uspešna. "Zato je saradnja države i privrednika uvek potrebna jer je u zajedničkom interesu", rekao je Dačić.

Rekao je i da su efikasna javna uprava, kvalitetna radna snaga stubovi dugoročnog razvoja i da je Srbija zbog toga preduzela teške, ali neophodne mere - stabilizovane su javne finasnije, uspostavljen balans izmedju prihoda i rashoda, recesija preokrenuta u stabilan rast.

Kaže i da je u 2018. godini nastavljen pozitivan trend, da je rast BDP dostigao 4,8 odsto, nezaposlenost pala ispod 12 odsto, te da je Srbija na trećem mestu u Evropi po stopi ekonomskog rasta

Navodeći da je EU kroz strategiju "Evropa 2020" postavila pametan, odživ i inkluzivan rast kao prioritet, Dačić je rekao da je to učinila i Srbija, ne zbog EU, već zato što je to i srpski nacionalni interes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: