"Srbija prepoznata kao lider, potrebni i dodatni napori"

Srbija ima svoje čvrsto mesto u procesu proširenja EU i prepoznata je kao lider na Zapadnom Balkanu, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.10.2018.

12:03

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Fabrici je dodao da je EU prepoznala posvećenost srpskih vlasti da stvore funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Fabrici je na okruglom stolu "Stabilizacija i integracija na Zapadnom Balkanu", na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu, rekao da je EU ove godine stavila ovaj region i njegovu evropsku budućnost u centar svoje agende. "Ako želimo više stabilnosti u komšiluku, moramo da održimo i proces integracija koji uključuje i Zapadni Balkan", rekao je Fabrici.

On je istakao da je u prethodnom periodu u Srbiji postignut napredak na polju ekonomskih reformi i makroekonomske stabilnosti, da je inflacija smanjena, kao i nivo nezaposlenosti, da su cene stabilne, kao i da su u prva tri kvartala zabeleženi privredni rast i povećanje investicija.

Dodao je da su, međutim, potrebni i dodatni napori da bi se poboljšalo poslovno okruženje, te da je neophodna i oštrija borba protiv korupcije i sive ekonomije, restrukturiranje javnih preduzeća i reforma javne uprave.

"U osnovi je data pozitivna ocena Srbiji, naročito u ekonomskoj oblasti, što nam pokazuje da funkcioniše veza između stabilnosti i integracija", rekao je Fabrici.

On je podsetio da 66 odsto izvoza iz Srbije ide u zemlje EU, dok 62 odsto uvoza u Srbiju dolazi iz EU.

Šef evrpske delegacije podsetio je, takođe, da je Srbija otvorila 18 poglavlja u pregovorima sa EU i da će uskoro biti otvorena i ostala.

Istakao je da EU predstavlja transformatorsku silu koja donosi više stabilnosti, prosperiteta, sigurnosti i veći nivo demokratije.

"Dok EU ostaje nacionalni projekat za celu Srbiju, vladu, opoziciju, nevladine organizacije, poslovnu zajednicu, to je i projekat i put napred. Posao moje delegacije je da podrži ovaj proces, kako bi bio brži i temeljniji", rekao je Fabrici

On je ocenio da stabilnost i integracije predstavljaju dva ključna elementa u evropskom procesu koja se uzajamno podržavaju. "Proces evropskih integracija doprinosi stabilnosti u regionu i istovremeno stabilnost predstavlja preduslov za proces integracija", rekao je Fabrici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: