Od 10h novac istog trenutka - ali ne i u ove 4 banke

Narodna banka Srbije saopštila je da četiri banke kasne sa uvođenjem sistema instant plaćanja, a reč je o Intezi, Vojvođanskoj, Erste i Pireus banci.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

08:25

Od 10h novac istog trenutka - ali ne i u ove 4 banke
Foto: Thinkstock

"Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka. Preostale banke: Inteza, Erste, Vojvođanska i Pireus, priključiće se u taj sistem najkasnije do 1. aprila 2019. godine", kazali su iz Narodne banke Srbije za Večernje novosti.

Kako navode, reč je o bankama koje ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod kojih je ranije planirana zamena informacionog bankarskog sistema, odnosno statusna reorganizacija.

"Iz razloga stabilnosti rada sistema, podzakonskim aktom omogućeno im je kasnije priključenje", kažu u NBS.

Navode da je testiranje funkcionalnosti platnog rešenja započeto u junu ove godine i da nikakvi značajniji problemi u fazi testiranja nisu uočeni.

Kako navodi list, to ukazuje da su banke ozbiljno shvatile svoje obaveze i izvršile potrebnu primenu.

Od danas u 10:00 časova, u Srbiji je aktiviran sistem instant plaćanja, a sve uplate putem ovog sistema plaćanja videće se istog trenutka na računima primaoca.

To će važiti u bilo koje doba dana ili noći, tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: