Novi biznis u Srbiji - bez muke 1.800 EUR za mesec

Nekretnine u gradovima se lakše i izdaju i prodaju. Vlasnici kuća i stanova imaju još jedna dodatni i prilično profitabilan biznis: izdavanje stanova na dan.

Srbija

Izvor: Dnevnik, D. Vujoševiæ

Nedelja, 21.10.2018.

12:16

Novi biznis u Srbiji - bez muke 1.800 EUR za mesec
Thinkstock

Potrebno je samo da kvadrati budu skockani cakum-pakum, sve uz posteljinu i peškire i opremljenu čajnu kuhinju. Podrazumevaju se TV aparat plus kablovska i internet.

Ti novoponuđeni smeštajni kapaciteti su jeftiniji od hotela, pružaju gostima veći komoditet, plus što većina rentijera dopušta da se u apartman smesti i kućni ljubimac. To mnogim vlasnicima, posebno pasa, rešava mnoge probleme prilikom putovanja.

Stranci koji dođu poslom takođe se rado odlučuju za tu varijnatu jer, osim povoljnije cene, donosi i domaći komoditet. Protiv te nove prakse bune se vlasnici hostela i hotela jer im oduzimaju goste.

Novi biznis doneo je posao i perionicama veša kao i restoranima koji se bave keteringom.

Kako to izgleda kada se iznajmljuje stan u Novom Sadu, Zrenjaninu ili Rumi?


U najvećem gradu u Vojvodini apartman za dve osobe je 60 evra za noć. Ukoliko stan dele tri ili četiri gosta, to je 85 evra, a za pet ili šest – 100. Gazdarica je objasnila da posao ide te da mesta ima tek sredinom novembra. Neka se samo najjeftiniji od tih apartmana izdaje pola meseca, to je 900 evra. Oni koji imaju bar dva, uspevaju da zarade duplo. Jeste da su tu struja, komunalije i režijski troškovi, ali oni ne prelze 100-200 evra mesečno. Da se stan izdaje podstanarima za 150-200 evra, zaradilo bi se mnogo manje.

U ceo biznis uključile su se perionice. Tako u Novom Sadu mašina od pet kilograma veša, gde stanu dva kompleta posteljine sa sve peškirima, staje 650 dinara. Dostava se, ko je želi, dodatno plaća 300 dinara. U perionici naglašavaju da posteljinu štirkaju i stvaljaju italijanski oplemenjivač. Onaj ko često koristi uslugu može dobiti popust do deset odsto pa i besplatnu dostavu. U manjim gradovima, osim perionica, tu su i komšinice koje su nezaposlne ili, čak i kada rade, tako dopunjavaju kućni buyet. Peru, štirkaju i peglaju upola tržišne cene. Mnoge od njih spremne su i da pospreme apartman između boravka dva gosta. Sve bez fiskalnog računa.

900 evra zarada za najam za samo pola meseca

Taj biznis najviše smeta stalnim stanarima zgrada jer mnogi ne vole da im hodnicima šetaju nepoznati ljudi, koji se uz to stalno menjaju. Posebno ako su gosti bahati. Eto još jednog posla za upravnike zgrada. Većih problema do sada nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: