Ovo je najbolja slobodna zona u Evropi, i nalazi se u Srbiji

Prema rang listi magazina fDi, Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena je vodećom slobodnom zonom u Evropi, a trećom na svetu.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 20.10.2018.

15:24

Ovo je najbolja slobodna zona u Evropi, i nalazi se u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

Zona, kako se navodi u magazinu, nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je to još jedna potvrda da je Srbija postala atraktivna investiciona destinacija.

"To je ogroman uspeh, po ovoj rang listi u svetu su ispred Slobodne zone Pirot samo Dubai i slobodna zona na Tajlandu, a čak je i Šangaj, koji je godinama bio u samom vrhu, sad ispod nas na listi", naveo je Mali.

On je rekao da je od 2012. do 2017. godine u ovoj slobodnoj zoni realizovano ukupno investiciono ulaganje u iznosu od skoro 387 miliona evra, a broj proizvodnih investitora u zoni je porastao za 22 posto u periodu od samo godinu dana, od 2016. do 2017. godine.

"Svake godine je sve bolja i to jeste jedini način da se ide napred. Ovo je takođe i velika odgovornost za nas da još jačim tempom nastavimo dalje i da razvijamo celu Srbiju. Želimo da svaka slobodna zona potpuno iskoristi svoje kapacitete i otvori što veći broj radnih mesta, a lično ću obići svaku od njih u narednom periodu", rekao je Mali, koji je nedavno obišao slobodne zone u Smederevu i Zrenjaninu.

On je dodao da je u obrazloženju rang - liste posebno istaknuta dobra povezanost Slobodne zone Pirot sa panevropskim koridorom 10 koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom.

Ministar je rekao da je u obrazloženju rangiranja navedeno da zona nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta, te da investitori u zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe.

Takođe, u magazinu je rečeno da je Slobodna zona Pirot proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike, kao i da nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima.

Slobodna zona Pirot nalazi se na Jugoistoku Srbije, osnovana je 1996. godine, a prostire se na površini od 122 hektara. Svake godine beleži rast od 5 odsto, do 7 odsto, kada se gleda vrednost izvoza, vrednost ostvarene proizvodnje, vrednost realzovanih investicija.

Vrednost izvoza ostvarenog u 2017. godini iznosila je 419.149.682 evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na 2016. godinu, vrednost ostvarene proizvodnje u 2017. godine iznosila je 427.237.413 evra, što je rast od 11 odsto u odnosu na 2016. godinu, a vrednost realizovanih investicija u 2017. godini iznosila je 26.074.962 evra.

Ukupan broj zaposlenih radnika u 2017. godini bio je 5.582 radnika. Ukupan broj korisnika slobodne zone u 2017. godini bio je 75 od čega se 22 korisnika bave proizvodnom delatnošću a među njima najznačajniji su "Tigar Tyres”, "Tigar AD”, "D-Company”, "Mercatus Tekstile”, "Tery Inžinjering”, "Ireli” i dr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: