Vojska daje zgradu na uglu Nemanjine - "biće biblioteka i kafići"

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dogovorio nekoliko važnih pitanja od značaja za Grad i vojsku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 19.10.2018.

14:07

Vojska daje zgradu na uglu Nemanjine -
(Foto: Thinkstock)

Među njima i razmenu kasarne Sedmog puka, odnosno zgrade na uglu Resavske i Nemanjine.

"Vojska će dobiti adekvatnu imovinu od grada, a naša ideja je da tu napravimo gradsku biblioteku, mesto sa čitaonicama i kafićima, gde posetioci mogu provesti ceo dan. Rekonstrukcija te zgrade biće i veliki izazov za gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture, jer je ceo objekat pod zaštitom i moram priznati da sam zbog svega toga veoma srećan jer smatram da su takve stvari moja glavna misija u gradu", kazao je Vesić na TV Studio B.

On je podsetio da je tokom jučerašnjeg dana imao sastanak sa ministrom odbrane na kojim se razgovaralo o otvorenim pitanjima između grada i vojske.

"Dogovorili smo nekoliko važnih stvari i veoma sam zahvalan ministru Vulinu na velikom razumevanju kada je u pitanju zajednički rad grada i vojske", rekao je Vesić, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Na sastanku je dogovoren i početak obnove zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, jedne od najlepših zgrada sagrađenih između dva rata, podvukao je Vesić.

"Zavod za zaštitu spomenika dobio je nalog od grada da radi projekat i očekujem da će on biti završen za četiri do pet meseci. Nakon toga, vojska će krenuti u rekonstrukciju samog objekta, a mi ćemo uraditi ceo Avijatičarski trg", rekao je Vesić.

On je naveo i da su se dogovorili oko Vojnog muzeja, odnosno da Grad Beograd u saradnji sa vojskom preuzme upravljanje.

"Naravno, vojska će ostati tu i održavati muzej, ali tako će se više novca ulagati u Vojni muzej koji ima veliku i dugu tradiciju. To će nam takođe omogućiti i da Beogradsku tvrđavu stavimo na listu Uneska, odakle će nam biti dostupni fondovi ove organizacije", istakao je Vesić.

Govoreći o rekonstrukciji Muzeja grada Beograda, Vesić je najavio da će ona početi na jesen sledeće godine.

"Do tada će biti završen tender, dobićemo izvođača i počeće rekonstrukcija zgrade. Vrednost rekonstrukcije iznosiće između 15 i 20 miliona evra, a tačnu brojku trenutno ne možemo znati jer se projekti sada završavaju. To će biti moderan muzej sa čitaonicom, restoranima i mestima za odmor, kako bi posetioci mogli što više vremena da provedu u njemu, što je savremena intencija svih muzeja u svetu", kazao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: