"Ideja da firme kontrolišu bolovanja - nonsens“

Poslodavac će moći da od zdravstvene ustanove zatraži izveštaj na osnovu kog će se dalje utvrđivati da li je bolovanje opravdano ili lažno.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 17.10.2018.

15:59

(Foto: Thinkstock)

Ako u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji u jednoj firmi otvore bolovanje pređe 10 odsto, poslodavac će moći da od zdravstvene ustanove zatraži izveštaj na osnovu kog će se dalje utvrđivati da li je bolovanje opravdano ili lažno.

Ovom odredbom bi se, ukoliko bude usvojena inicijativa Privredne komore Srbije, mogao u budućnosti dopuniti aktuelni Zakon o radu.

U Privrednoj komori Srbije su potvrdili da su Ministarstvu rada podneli u junu inicijativu za izmenu Zakona o radu (koji bi trebalo da do kraja 2020. bude promenjen) u kojoj je ova odredba, te da su to učinili, kako su naglasili, nakon konsultacija sa poslovnom zajednicom. Cilj pokretanja ove inicijative, navodi se u odgovoru, jeste sprečavanje zloupotreba ovog instituta u praksi, kao i razmatranje mogućnosti za poboljšanje regulative u oblasti radnih odnosa.

Kako će se konkretno u praksi sprovesti ovakva provera bolovanja? List Danas nije dobio odgovor na to kako bi trebalo da izgleda izveštaj i ko će to na osnovu njega utvrđivati da li je neko opravdano ili neopravdano odsutan zbog bolesti. Da li poslodavac, nezavisna komisija ili neko treći?

Osim ove odredb, PKS je u istoj inicijativi naveo da bi trebalo Zakon dopuniti i time da poslodavac ukoliko utvrdi da je došlo do zloupotrebe, može da otpusti radnika, kao i da će lekar koji je izdao potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad koja je bila neosnovana morati da odgovara pred komisijom Ministarstva zdravlja.

Za Duška Vukovića iz Saveza samostalnih sindikata Srbije ovakva inicijativa je „nonsens“ jer sve o čemu se govori u njoj već postoji u Zakonu o radu.

"Postojeći zakon o radu već omogućava poslodavcu da kazni svakog ko zloupotrebljava bolovanje. Poslodavac ako posumnja može o svom trošku tog radnika da pošalje u drugu zdravstvenu ustanovu i ako mu tamo utvrde da dijagnoza koja mu je postavljena nije dobra, odnosno da nije bolestan. Poslodavac ima pravo da pokrene postupak i na kraju otpusti radnika. Takođe može da se žali i na lekara koji mu je neosnovano otvorio bolovanje. Sve to već postoji i zato ne vidim razlog zbog kog se predlaže ovako nešto", ističe Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: