Rađa se novi filmski studio u BG - nekada Avala film, sada...

"Avala studios" uložiće u obnovu studijskog kompleksa na Košutnjaku više od 50 miliona evra, sa ciljem oživljavanja filmske industrije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

15:15

Rađa se novi filmski studio u BG - nekada Avala film, sada...
Foto: Thinkstock

Na obnovi i izgradnji biće anagažovano više od 250 građevinskih radnika iz Srbije, a radovi će početi već za nekoliko meseci dok će prvi novi filmski studio u Beogradu biti izgrađen već 2021. godine.

Generalni direktor kompanije "Avala studios" Peter Dajko rekao je na konferenciji za novinare da žele da "podstaknu i oslobode potencijal koji Beograd i Srbija imaju: izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije".

"Zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016. godine, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope", rekao je Dajko.

Dajko kaže da prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije Srbiji bi mogli da donesu najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu.

Nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj "Barandov" i direktor razvoja filmskog biznisa u "Avala studios" Vladimir Kuba veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji.

On je najavio da će ukupna površina studija za snimanje iznositi 11.800 kvadratnih metara, uz dodatne, prateće produkcijske objekte i kancelarijski prostor, dok će visina studija biti 20 metara i to će biti najviši studijski prostor u regionu.

"Otvaranje ovakvog kompleksa povećava i turistički potencijal Srbije, jer će mnoge scene koje budu snimljene, ne samo u našim studijima, već i na ulicama Beograda, na planinama Srbije, privlačiti turiste iz celog sveta", izjavio je Kuba.

Kompanija "Avala studios" do sada je uložila 50.000 evra samo u obnovu jedinstvenog fundusa koji ima 27.000 kostima, među kojima su i originalne uniforme srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.

"Mi u 'Avala studios' - u mislimo da je to srpsko nacionalno blago i stalo nam je do toga da ga očuvamo i zaštitimo, isto kao što čuvamo i tradiciju i prepoznatljivost koju ime Avala film uživa u filmskom svetu", rekao je Dajko.

Iz fundusa su kinematografima ustupili na korišćenje kostime za snimanje filmova "Zaspanka za vojnike" Predraga Gage Antonijevića i "Čarape kralja Petra"“ Lazara Ristovskog, koji obrađuju tematiku iz Prvog svetskog rata, dodao je on.

Dajko je procenio da će, zahvaljujući obnovljenom i povećanom kapacitetu studija, više od 3.000 stručnjaka iz Srbije indirektno raditi u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju ostvarenja koja će se gledati širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: