Šta je poguralo cene goriva?

Cene goriva na benzinskim stanicama širom regiona dostižu ovogodišnji vrhunac, a potrošači se pitaju šta je uzrok novim cenovnicima.

Srbija

Izvor: Bizlife

Utorak, 16.10.2018.

13:00

Šta je poguralo cene goriva?
(Foto: Thinkstock)

Stručnjaci objašnjavaju da ima mnogo uzroka, a kao glavnu "trojku“ navode – cene nafte na međunarodnim berzama, kurs dolara, ali i akciznu politiku svake od država.

Cene sirove nafte na svetskom tržištu dostigle su u oktobru višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa "Brent“ koštao je i više od 85 dolara. Situaciju na tom tržištu opterećuju brojni ekonomsko-politički događaji, poput najavljenih američkih sankcija Iranu koje treba da stupe na snagu, ali i trgovinskog rata između dve vodeće globalne ekonomske sile – SAD i Kine.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata i čak ocenila da njihovo poskupljenje može predstavljati prepreku za globalni ekonomski rast. Takođe, stručnjaci smatraju da u ovakvim okolnostima ne treba skoro očekivati značajniji pad cena nafte, uz ogradu da su prethodne godine pokazale da su bilo kakve dugoročne prognoze kada je u pitanju cena ovog energenta vrlo nezahvalne.

Rast cena nafte na svetskom tržištu prouzrokovao je i rast cena naftnih derivata u Srbiji. Domaći eksperti navode da je takva situacija bila očekivana jer je Srbija deo globalnog tržišta i logično je da se svetski trendovi u segmentu energenata prenose i na domaće benzinske stanice.

“Od ukupne količine goriva koje se potroši u Srbiji 85 odsto potiče ili od uvezene nafte ili od gotovih derivata, a cena tog goriva zavisi od cene na globalnom tržištu. Najveći deo ovog rasta potiče od rasta kotacije benzina i dizela na osnovu kojih se određuju veleprodajne cene”, rekao je za N1 Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Govoreći o mogućim potezima države u trenutnoj situaciji, Mićović je naveo da Zakon o akcizama sadrži mogućnost da Vlada Srbije smanji akcize i time utiče na cene.

Sa Mićovićem je saglasna i glavna urednica Ekonometra i Magazina Biznis Radojka Nikolić, koja je ocenila da na cenu goriva najpre utiču dešavanja na svetskom tržištu, a potom i državna zahvatanja kroz akcize.

Ona je navela da je prirodno da su cene goriva uvek jeftinije u onim državama sveta koje su veliki proizvođači nafte. "Dakle, uvek će u velikoj meri cena goriva zavisiti od države, jer ona učestvuje gotovo sa 60 odsto u ovome što plaćamo, od toga u budžet ode 60 odsto pa vi sada vidite ko na tome najviše zarađuje, zarađuju i prerađivači, ali najveći kolač ode državi“, rekla je Nikolić za RTS, prenosi Bizlife.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: