Broj zaposlenih uvećan 20x, izvoz 39x

Ministar finansija Siniša Mali obišao je Slobodnu zonu Smederevo, za koju je naveo da je za poslednjih pet godina uvećala broj zaposlenih 20 puta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

08:43

Broj zaposlenih uvećan 20x, izvoz 39x
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Istovremeno ukupan obim prozvodnje povećan je 30 puta, a ukupan izvoz porastao 39 puta.

Ministarstvo je saopštilo da je on istakao veliki značaj takvih zona za privlačenje novih investitora i za privredni rast i najavio obilazak svih 14 slobodnih zona u Srbiji.

"Sve slobodne zone 2012. godine su pravile 2,5 milijarde evra prihoda. Sada je to dostiglo 5 milijardi, tačnije 4,9 milijardi evra. Imali smo tada 25 proizvodnih kompanija u svim slobodnim zonama, a danas imate 80 proizvodnih kompanija. Srbija se menja i ide napred, važne su nam slobodne zone, bitna nam je svaka nova fabirika koja dolazi u našu zemlju a za Smederevo i za celu Srbiju svakako dolaze bolji dani", rekao je Mali.

Po njegovim rečima, javni dug Srbije je sada u padu, stopa nezapslenosti je sa 26 odsto pala na ispod 12 odsto, a treću godinu zaredom beleži se suficit u državnom budžetu.

Ministar se sastao sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, direktorom Uprave za slobodne zone Milanom Ristićem, direktorkom ove slobodne zone Smederevo Milicom Mijatović i drugim predstavnicima Gradske uprave Smedereva.

"Pričali smo o rekonstukciji i sređivanju gimnazije, osnovne škole i opšte bolnice. Gradimo kompleks za vodene sportove, pričali smo o lokalnoj infrastrukturi, kanalizaciji i vodovodu, sve ono što je potrebno da se kvalitet života u Smederevu poboljša. Predsednik Aleksandar Vučić se borio i izborio da Železara radi, da pronađemo investitora koji će obezbediti da ostane da radi 5.000 zaposlenih u toj fabrici", rekao je Mali.

Gradonačelnica Jasna Avramović zahvalila se ministru finansija na poseti i podsetila na to koliko je za Smederevo bila značajna odluka Vlade da se gradu dodeli zemljište od 39 hektara bez plaćanja bilo kakve nadoknade.

"Od 2013. godine do sada 20.000 ljudi je našlo posao u Smederevu, a na evidenciji Nacionalne službe za nezaposlene ima još 5.200 nezaposlenih. Sa ministrom sam pričala o daljem razvoju, mi moramo da idemo korak dalje, da što više investitora dodje u grad", rekla je gradonačelnica i podsetila da grad već godinu dana radi na pripremi dokumentacije za novi veliki industrijski park.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: