Srbija dobija još jedan koridor: 110 km, već 2019. godine...

Ministarka građevine Zorana Mihajlović je sa američkom kompanijom Behtel potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na projektu izgradnje Moravskog koridora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.10.2018.

17:00

Srbija dobija još jedan koridor: 110 km, već 2019. godine...
Foto: Thinkstock

Reč je o auto-putu Pojate - Preljina, a ministarka je najavila da bi radovi, nakon potpisivanja ugovora, mogli da počnu polovinom 2019.

"Autoput dužine 110 kilometara prolaziće kroz deo centralne Srbije u kojem živi oko 500.000 ljudi, a gravitira skoro milion. Moravski koridor će povezati drumski Koridor 10 sa Koridorom 11. Vrednost investicije u izgradnju ovog auto-puta je oko 800 miliona evra i uključuje i telekomunikaciono opremanje i regulaciju reka. Naše očekivanje je da bi radovi mogli da počnu u 2019. godini", rekla je Mihajlović.

Potpisivanju je prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Ističe da je potpisan memorandum, što je prvi dokument o realizaciji ovog projekta, posle dve godine rada na njemu, a da bi do kraja januara 2019.

Mihajlović je rekla da su naredni koraci u realizaciji projekta izrada akcionog plana, kompletiranje projektno-tehničke dokumentacije za središnju deonicu i zajednički rad na pronalaženju modela finansiranja.

"Kroz ovaj projekat Srbija ne dobija samo autoput, dobija i znanje, jer je Behtel jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti, koja zna kako se upravlja projektima i kako se izvode radovi na ovako velikim projektima", rekla je Mihajlović. Ambasador SAD je rekao da potpisani memorandum predstavlja prvi plod sporazuma koji je potpisan u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i SAD.

"Želeo bih da vidim više američkih kompanija na srpskom tržištu, a sa Behtelom u Srbiju dolazi jedna od naših najboljih kompanija, poznata po kvalitetu projektovanja i izvođenja radova", rekao je Skot.

Potpredsednik kompanije Behtel Šon Keni, koji je u ime američke kompanije potpisao memorandum je rekao da će za izgradnju autoputa biti potrebno oko dve i po godine.

"Veoma nam je drago da smo potpisali danas memorandum u vezi s realizacijom projekta izgradnje Moravskog koridora. Radujemo se saradnji sa našim partnerima u Srbiji i očekujemo uspešnu realizaciju projekta", naveo je Keni.

Memorandum u ime kompanije Enka (Behtel-Enka) potpisao je predsednik kompanije Mehmet Tara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: