"Vlada na noge podigla Niš, u Kraljevu 4 fabrike"

Prokuplje -- Premijerka Ana Brnabić kaže da bi 2019. trebalo da krene gasovod Niš - Prokuplje, projekat vredan oko 15 miliona evra, koji će dati drugačiju perspektivu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Upitana za broj zaposlenih u prokupačkoj upravi, Brnabićeva je rekla da je Prokuplje bilo najgora opština u tom smislu, koja je 2012 i 2013. godine imala više od tri puta veći broj zaposlenih nego što je optimalno, a 52 odsto budžeta išlo je na plate zaposlenih. "Okrenuli smo novi list 2014. optimizacijom u javnoj upravi. Još u Prokuplju nismo došli do optimalnog broja zaposlenih, jer je bilo nemoguće otpustiti toliko ljudi, ali pokušavamo da vodimo odgovornu i racionalnu politiku i da, kako smanjujemo broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi, otvaramo perspektivu u privredi, da bi ljudi imali gde da se zaposle", istakla je Brnabićeva.

Poručila je da vlada, kao što je na noge podigla Niš i jug Srbije, radi na tome da se razvijaju i ostali delovi zemlje, pa je našla partnera za RTB Bor i time rešila jedan veliki problem na istoku zemlje, a u Kraljevu su sada četiri fabrike.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa investicijama, Brnabićeva je podsetila da u Prokuplju već rade Leoni i Bizlink, a da će biti bolja situacija kada bude uređena industrijska zona.

Ukazala je da je važno da lokalne samouprave treba da rade na razvoju malih i srednjih preduzeća u svojim sredinama, za koje Ministarstvo privrede opredeljuje sredstva, jer zdrava ekonomija ne zavisi samo od stranih investitora.

Kad je reč o izmeštanju Opšte bolnice, rekla je da je važno da budući objekat bolnice od 30.000 kvadrata, što je, kaže, ogroman kapacitet, bude regionalni centar za nekoliko bliskih okruga.

Na sednici se razgovaralo i o Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, dodala je i navela da je važno da se završi proces privatizacije Kuršumlijske banje.

"Dve banje u blizini Kuršumlije (Prolom i Lukovska banja) jako dobro rade, a Kuršumljija je turistički potencijal i sa Đavoljom varoši. Važno je i da auto-put ide do Kuršumlije", rekla je predsednica vlade.

Kada je reč o privatizaciji Kuršumlijske banje, navela je da je jedan od problema bio i rigorozan Zakon o javnoj svojini, čije je izmene, kaže, vlada juče usvojila, pa se nada da će time problem biti rešen, a zatim i pronađen način da se ta banja oživi.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu