Delegacija Srbije na Baliju - MMF pohvalio rezultate

Politička stabilnost u Srbiji je bila važan stub ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje i stvaranja osnova njenog održivog rasta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 12.10.2018.

09:52

Delegacija Srbije na Baliju - MMF pohvalio rezultate
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

To je zajednička je ocena sa sastanka predstavnika Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Indoneziji. Delegacija Srbije, koju predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, sastala se u okviru Godišnje skupštine MMF i Grupe Svetske banke sa izvršnim direktorom MMF-a Tao Žangom, kog je upoznala sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz NBS, analizirana aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Delegacija Srbije istakla je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije, u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

O tome svedoči i rast BDP-a od 4,9 odsto međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom investicija, kako privatnih, tako i državnih.

Povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrdjuju postignuti rezultati na unapredjenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

Inflacija je očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje.

Diskutovalo se detaljno i o rezultatima na planu fiskalne stabilizacije, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog. Konstatovano je i da sve zajedno predstavlja najbolju garanciju da će se rast zaposlenosti i standarda naših gradjana nastaviti i u narednom periodu.

U oblasti reformi finansijskog sektora, istaknut je pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5 procenata, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je Strategija počela da se implementira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: