Delegacija Srbije na Baliju - MMF pohvalio rezultate

Politička stabilnost u Srbiji je bila važan stub ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje i stvaranja osnova njenog održivog rasta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izvršni direktor MMF-a, Tao Žang, pohvalio je rezultate koje je Srbija ostvarila i dodao da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa punom podrškom ključnim reformama u Srbiji. On je ocenio da je Srbija na pravi način iskoristila rast zone evra za širenje svojih trgovinskih odnosa, te da je istovremeno postigla i održala fiskalnu stabilnost i obezbedila kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, navodi se u saopštenju.

To je zajednička je ocena sa sastanka predstavnika Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Indoneziji. Delegacija Srbije, koju predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, sastala se u okviru Godišnje skupštine MMF i Grupe Svetske banke sa izvršnim direktorom MMF-a Tao Žangom, kog je upoznala sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz NBS, analizirana aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Delegacija Srbije istakla je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije, u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

O tome svedoči i rast BDP-a od 4,9 odsto međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom investicija, kako privatnih, tako i državnih.

Povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrdjuju postignuti rezultati na unapredjenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

Inflacija je očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje.

Diskutovalo se detaljno i o rezultatima na planu fiskalne stabilizacije, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog. Konstatovano je i da sve zajedno predstavlja najbolju garanciju da će se rast zaposlenosti i standarda naših gradjana nastaviti i u narednom periodu.

U oblasti reformi finansijskog sektora, istaknut je pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5 procenata, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je Strategija počela da se implementira.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu