Devizne rezerve NBS 11,17 mlrd € na kraju septembra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju septembra 11,17 milijardi evra, što je za 153,2 miliona evra manje nego na kraju avgusta.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

15:56

Devizne rezerve NBS 11,17 mlrd € na kraju septembra
(Foto: Thinkstock)

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 191 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 9,31 milijardi evra, što je za 144 miliona evra manje nego na kraju avgusta.

Smanjenje deviznih rezervi u septembru u celosti je rezultat nastojanja države da, u ambijentu ostvarenih dobrih fiskalnih rezultata, nastavi proces smanjivanja svojih deviznih obaveza (neto 193,7 miliona evra), po osnovu kredita i hartija od vrednosti, što doprinosi daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

U pravcu povećanja deviznih rezervi delovali su neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,5 miliona evra), a zabeležen je i pozitivan uticaj tržišnih faktora (neto 8,7 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dvostruko veći od realizovanih odliva iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 37,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 488,8 miliona evra i bio je za 5,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,14 milijardi evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 15 miliona u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: