Ministar najavljuje: Do kraja godine još 200 MW iz vetra

U Srbiji jeposlednjih godina pušteno na mrežu oko 150 megavata iz obnovljivih izvora energije, a do kraja ove biće pušteno još 200 megavata iz energije vetra

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međunarodna konferencija "Energy and Ecology Industry EEI2018" organizovana je u Beogradu povodom proslave jubileja, 20. godišnjice Akademije Inženjerskih Nauka Srbije (AINS). Učestvuju predstavnici iz 15 zemalja, rečeno je na otvaranju skupa, a neke od tema odnose se na povezanost između zaštite okoline i energetske proizvodnje, ekološke, ekonomske i socijalne efekte korišćenja energije, globalno zagrevanje i klimatske promene... Predsednik Akademije inženjerskih nauka Branko Kovačević rekao je da Srbija postiže značajne rezultate u sektorima poput IT, a da velike potencijale imamo u energetskom sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji...

To je izjavio mininistar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na Međunarodnoj konferenciji "Energy and Ecology Industry EEI2018" u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i naveo da će i iduća godina biti značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

"Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba - jedan je unapređenje i efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i izgradnja novih proizvodnih objekata koji u sebe ukljucuju zahteve najbolje dostupne tehnologije i najviše standarde pre svega u oblasti zaštite životne sredine", rekao je ministar.

Dodao je da su takođe važni novi projekti što se tiče obnovljiviih izvora energije.

"Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadnoevropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina kada smo se mi suočavali s velikim problemima kao društvo i država. Kao treći stub razvoja definisani su novi izvori energije", rekao je Antić, dodajući da na tom planu postoji ogroman prostor da se stvari unaprede.

Ciljevi su pre svega vezani za nove tehnologije, za pametne sisteme, i sve ono što nauka i tehnologija stavljaju na raspolaganje energetskoj industriji.

Antić je rekao da su stručni skupovi poput današnjeg dobra prilika za dijalog izmedju privrede i nauke.

"Imamo dobru saradnju sa Akademijom inženjerskih nauka, Univerzitetom i Mašinskim fakultetom, i to daje snažnu, stručnu i temeljnu podršku energetskom sektoru, vladi, Ministarstvu rudarstva energetike i energetskim kompanijama da ostvarimo krupne korake u pravcu najznačajnijih ciljeva", rekao je Antić.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu