Dojče telekom iz medija saznao za Raminu zabranu

Beograd -- Dojče telekom, vlasnik 99,79 odsto akcija Telekoma Albanija, iz medija je saznao za mešanje najviših zvaničnika Tirane u prodaju nemačke imovine, piše Politika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ
Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Albanski premijer Edi Rama izjavio je pre dva dana da su srpska preduzeća dobrodošla u Albaniju, ali ne i strateškom sektoru poput telekomunikacija.

Telekom Albanija nije državna firma, ali su tamošnji državni zvaničnici jasno izrazili svoj stav da su protiv toga da Telekom Srbija postane većinski vlasnik ove kompanije, a premijer Edi Rama je izjavio da su srpska preduzeća dobrodošla, ali ne u strateškom sektoru, kao što su telekomunikacije.

U ovom slučaju ni vlasnik ni prodavac nije albanska država, već privatna kompanija Dojče telekom, koja u ovoj firmi ima 99,79 odsto akcija, i to preko grčkog OTE-a.

Iz kompanije Dojče telekom su za Politiku istakli da su za ovaj problem saznali iz medija i da se "ne bave političkim komentarima".

Pošto je ta kompanija listirana na berzi, pravilo je da na takva pitanja ne odgovaraju, rekla je beogradskom listu Elpida Trizi iz službe za odnose sa javnošću nemačke kompanije.

Trizi napominje da je direktan prodavac u ovom poslu grčka kompanija OTE, gde Dojče telekom ima 40 odsto vlasništva.

OTE je preuzeo Telekom Albanija još 2000. godine, a Dojče telekom je devet godina kasnije kupio udeo u ovoj grčkoj firmi.

Kostas Kanakaris iz službe za odnose s javnošću grčkog OTE-a kaže za Politiku da, u skladu sa svojim strateškim ciljevima i biznis planom, kompanija stalno procenjuje tržišne mogućnosti i vrednost svoje imovine, uključujući i onu u Albaniji.

"Analiza procesa je u toku, ali i razgovori sa nekoliko zainteresovanih strana. U skladu s našom uobičajemom praksom, predstavnike vlasti, ali i javnost obavestićemo ako i kada budemo imali nešto važno da saopštimo", kažu u OTE-u.

O ponudi koja je stigla iz Srbije prodavac se nije izjašnjavao.

Kako Politika nezvanično saznaje, da postoji politički problem kada je o ovom preuzimanju reč, menadžment Telekoma saznao je od prodavca, a ne od predstavnika albanske vlasti.

Prema pisanju medija, Telekom Srbija ponudio je 60 miliona evra za preuzimanje Telekoma Albanija.

strana 1 od 263 idi na stranu