"Zahvaljujući Vučiću auto-put do Požege, bili mimo svih pravaca"

Užice -- Potpisivanjem sporazuma o gradnji auto-puta Beograd-Sarajevo čiji pravac ide preko Užica i nastavlja ka Višegradu i Sarajevu je vrlo dobar i povoljan za Užičane

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je rekao za Glas zapadne Srbije gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Navodeći da je grad do sada bio mimo svih glavnih putnih pravaca, što im je onemogućavalo dolazak investitora, Petković je rekao da sada, "zahvaljujući predsedniku Vučiću i Vladi Srbije auto-put za dve godine stiže do Požege i mi već postajemo interesantniji za ljude koji žele da ulažu u Užice".

Pomenuo je u tom kontekstu da su razgovarali s Razvojnom agencijom, te da, iako u konkurisanju za ta sredstva postoji određeni redosled, ima stvari koje mogu da se promene kada ljudi sa lokalnog nivoa nađu ulagače kao što je, kaže, to bio slučaj u Čačku.

Prema njegovim rečima, Užice je u velikoj meri sačuvalo privredu i jedna je od lokalnih samouprava u Srbiji sa platama iznad proseka.

"Prosečna plata u Užicu je 47.000 dinara. Činjenica je da mi ovde imamo nekoliko ozbiljnih kompanija koje zapošljavaju veliki broj radnika, sa visokim prosečnim platama u Srbiji. Prvi partizan oko 1.700 radnika sa prosekom oko 70.000, Impol Seval oko 700 do 800 radnika sa sličnim prosekom", naveo je gradonačelnik.

Kaže i da prema njihovoj proceni ima oko 1.000 Užičana koji bi radili u privatnom sektoru, te navodi da je lokalna samouprava pre tri godine deset puta uvećala udeo koji zajedno sa državom daje za samozapošljavanje.

Petković je dodao da će firmama koje se bave informacionim tehnologijama biti ponuđen besplatan prostor u Krčagovu na 3.000 kvadratnih metara i to u dogovoru sa Visokom školom u Užicu kako bi se razvijao i taj sektor.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu