Usvojeno: 800 mil. € za Moravski koridor

Odlukom Vlade na današnjoj sednici obezbeđena je 1,4 milijarde dinara za izgradnju stanova pripadnicima snaga bezbednosti u Vranju i Nišu.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputiće sutra javni poziv za izvođače radova na ovom projektu.

Vlada je tom odlukom obezbedila novac za prvih 376 stanova iz prve faze izgadnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i to za 190 stanova u Vranju i 188 u Nišu.

Vlada je usvojila i izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, kao i Zaključak koji će omogućiti potpisivanje Memoranduma o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje auto-puta E-761 Pojate -Kruševac-Kraljevo-Čačak (Preljina).

Memorandum će biti potpisan između Vlade Srbije i kompanija Bećtel i Enka, procenjena vrednost projekta je 800 miliona evra i obuhvata izgradnju auto-puta (tzv. Moravski koridor) u dužini od 110 km, regulaciju reka (prvenstveno Zapadne Morave i svih pritoka) i postavljanje telekomunikacione infrastrutkure duž auto-puta.

Memorandum predviđa i zajednički rad na pronalaženju odgovarajućeg izvora finansiranja i završetku projektno-tehničke dokumentacije.

S druge strane, izmene Zakona o planiranju i izgradnji treba da omoguće nastavak reforme u oblasti građevinarstva, a pre svega su usmerene na efikasnije sprovođenje objedinjene procedura u oblasti prostornih planova i reforme e-prostora.

Između ostalog, predviđeni su značajno skraćivanje rokova za izradu planskih dokumenata, direktna primena plana generalne regulacije i kraći postupak za donošenje izmena planskih dokumenata.

strana 1 od 263 idi na stranu