Bum u najavi: Fabrika u Srbiji uključena u razvoj autonomnih vozila

Filipinska kompanija IMI, koja je u subotu otvorila fabriku u Nišu, bavi se i razvojem tehnologije za autonomno upravljanje vozilima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Generalni direktor Artur Tan očekuje da će i niški pogoni biti uključeni u taj program.

"Značajna promena se trenutno dešava u automobilskoj industriji, na dva polja. Prvo se odnosi na razvoj električniih vozila, a drugo na razvoj autonomnog upravljanja vozilima (bez vozača)", rekao je Tan za Tanjug.

Kaže da je IMI uključen u oba segmenta i da će važan deo proizvodnje te kompanije u Evropi ali, kako očekuje, i fabrike u Nišu biti uključen u taj razvoj.

U fabrici, koja je izgrađena na 14. 000 metara kvadratnih, biće zaposleno oko 1. 250 radnika do 2027. godine, među kojima će biti 500 inženjera.

Investicija u Niškoj Banji je vredna više od 33 miliona evra i u fabrici će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde

Fabrka IMI u Niškoj Banji će imati 25 proizvodnih traka i proizvodiće 80 do 100 miilona elektronskih ploča godišnje. Fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni Lozni kalem.

Kompanija IMI proizvodi preciznu elektroniku za vozila, poznatiju kao EMS sistemi. Posluje u osam zemalja i zapošljava oko 17.000 radnika. IMI-jeva fabrika u Niškoj Banji je njihova 15. fabrika u svetu. Kompanija IMI je osnovana na Filipinima 1980. godine, a evropski ogranak 1997. u Bugarskoj.

IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere.

"Tražili smo mesto za novu fabriku i razmatrali smo više od 80 potencijalnih lokacija. Imali smo smo listu kritetrijuma, na primer, da to bude grad sa političkom stabilnošću, razvijenim obrazovanjem, tehnološkim univerzitetom, obučenom radnom snagom, logistikom i slično. Kad smo sve te faktore uzeli u obzir Niš se pojavio kao lokacija za našu novu fabriku", naveo je Tan.

Ističe da je Srbija veoma dobro mesto za investiranje i da su njegove poslovne veze sa našom zemljom bile na vrlo profesionalnom nivou.

"Sve je bilo uvek po planu i bez ikakvih iznenađenja. I sada mozete da vidite rezultat svega toga. Veoma smo zadovoljni", kazao je Tan.

Navodi da je fabrika IMI u Niškoj Banji tek startovala, da su vrlo konzervativni sa procenama zbog aktuelnih globalnih kretanja u auto - industriji i prisutnog usporavanja.

Rekao je da uprkos tome elektronske komponente za automobilsku industriju nastavljaju da beleže veoma brz rast i zato očekuje da će se to odraziti i na poslovanje niške fabrike.

Tan dodaje da će se fabrika razvijati po planu, u tri faze.

IMI posluje u sastavu svetski poznate kompanije Ajala.

"Naravno da razmišljamo i o širenju investicije u Srbiji. Naša korporacija Ajala se bavi različitim biznisima i mi uvek tražimo mogućnosti za širenje poslovanje na globalnom nivou. Sigurno da je i Srbija u razmaranju, a naročito posle ovako dobrog dosadašnjeg iskustva", naglasio je Tan.

strana 1 od 248 idi na stranu