"Srbija fantastična zemlja, možda još jedna fabrika"

Generalni direktor austrijske Cumtobel grupe Alfred Felder kaže da je zadovoljan time što je fabrika za proizvodnju rasvete u Nišu brzo započela proizvodnju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.09.2018.

14:28

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikoliæ

On najavljuje da će u narednom periodu razmotriti širenje investicija u Srbiji.

Felder je, takođe, rekao Tanjugu da je fabrika u Nišu započela proizvodnju oba segmenta proizvoda - komponenti za osvetljenje i samih svetiljki, te da je plan da povećaju obim proizvodnje za oba segmenta u narednim mesecima i godinama.

"Veoma smo zadovoljni, jer smo fabriku otvorili samo godinu od početka gradnje, što je veliki uspeh i veoma sam ponosan na tim koji je uspeo da iznese taj projekat u tako kratkom periodu", rekao je generalni direktor Cumtobel grupe.

Prema njegovim rečima, u fabrici je prva proizvodnja komponenti za osvetljenje krenula još u maju, dok je u avgustu startovala i proizvodnja svetiljki.

Na pitanje da li Cumtobel možda razmišlja da otvori još jednu fabriku u Srbiji, Felder kaže da će o tome razmišljati u narednom periodu.

"Imamo ovu fabriku izgađenu na 40.000 metara kvadratnih, zapoceli smo priozvodnju i imamo još dosta prostora, možemo da je popunimo i onda ćemo razmišljati o dodatnim potencijalima i širenju u Srbiji", kazao je Felder.

Ističe da ima dobro iskustvo sa radnom snagom u Srbiji i da su srpski radnici prošli obuku u trening centru te kompanije i da je veoma zadovoljan dosadašnjim njihovim progresom.

"Srbija je fantastična zemlja, nalazi se između zemalja EU i istočnih evropskih zemalja. Vaša zemlja je odlična lokacija za nas, da proizvodimo i širimo se na istočna evropska tržišta".

Fabrika Cumtobela će zaposliti 1.100 radnika, a investicija je vredna više od 30 miliona evra. Austrijska kompanija Cumtobel je svetski proizvođač LED-rasvete, jedna je od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

Fabrika Cumtobel grupe u Nišu ima ključnu ulogu u daljem globalnom razvoju kompanije. Novi proizvodni pogon predstavlja važan element u sadašnjoj proizvodnoj mreži kompanije, proizvodi iz Srbije uglavnom su namenjeni izvozu na tržišta u istočnoj i zapadnoj Evropi, kao i na Bliskom istoku.

U fabrici je polovinom jula zvanično počela serijska proizvodnja komponenti za osvetljenje, a u septembru i proizvodnja svetiljki.

Zapošljava više od 6. 000 ljudi u proizvodnim pogonima na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u oko 90 zemalja. U segmentu proizvodnje inovativne rasvete ima proizvodne pogone širom Evrope, uključujući i fabrike u Nemačkoj, Austriji, Engleskoj i Francuskoj, kao i u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Kini.

Fabrika u Srbiji će služiti prvenstveno za obradu dodatnih planiranih količina proizvodnje za naredne godine. U tržišnom okruženju obeleženom visokim pritiskom na cene ova lokacija ce Cumtobelu pružiti mogućnost da opskrbi svoje glavno evropsko tržište po optimalnim troškovima.

Zumtobel grupa iz Dornbirna je osnovana 1950. godine kao porodična firma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: