Ruf: MMF se najviše bavio EPS-om

Međunarodni monetarni fond pozitivno je ocenio napredak u poslovanju i rezultate Elektroprivrede Srbije

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 29.09.2018.

15:00

Ruf: MMF se najviše bavio EPS-om
Foto: Thinkstock

Šef Misije u Srbiji,Džejms Ruf, objasnio je da se MMF najviše bavio EPS-om, jer ima najviše zaposlenih.

"Stanje u Elektroprivredi Srbije se u odnosu na situaciju od pre tri godine značajno popravilo. MMF se najviše bavio EPS-om kao državnom kompanjom, jer je najvažnija i ima najviše zaposlenih. Drago nam je da vidimo unapređenje u samom EPS-u u smislu same efikasnosti poslovanja i progresu koji će se nastaviti i u budućnosti", rekao je Ruf nakon posete EPS-u.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je EPS dobrom ocenom drastično promeno sliku o sebi u odnosu na onu iz 2015, te primetio da "ako je to javno preduzeće pre tri godine, da se slobodno izrazim, bilo jedno od najlošije dece, danas je jedno od najboljih".

"Jedan od ključnih načina za ocenjivanje uspešnosti rada je stepen naplate, a postignuti su i dobri rezultati i u smanjenju gubitaka, kao i povećanju efikasnosti procesa rada u EPS-u. Do sada je rukovodstvo EPS-a unapredilo operativne sisteme, a složili smo se da ima prostora da se i dalje napreduje i do kraja, utegnu proizvodni procesi i kapaciteti", rekao je Antić.

Antić je zaključio da je stanje u energetskim kompanijama u Srbiji, pre svega EPS-u i Srbijagasu, daleko bolje nego ranije, naročito u finansijskom smislu.

Inače, tokom obilaska ključnih EPS-ovih kapaciteta, v.d. direktora Milorad Grčić je rekao da "Kolubara" i TENT u Obrenovcu garantuju sigurno snabdevanje električnom energijom svih domaćinstava i privrede u Srbiji

Kako je naveo, saveti i smernice MMF-a bili su teški i zahtevni, ali i logični i ekonomski opravdani.

"Pošto smo nasledili jedno teško stanje delovale su nedostižno. Jedan od zahteva bio je da moramo naplatu podići na više od 96 odsto. Ovim problemom, EPS se u poslednje vreme značajno bavio i ovu godinu će završiti sa dostignutim procentom naplate od 100,7 procenata", rekao je Grčić koji je zahvalio MMF-u zbog upornosti, ocenivši da je EPS dokazao da može da ispuni njihovu molbu, "čak i malo više od toga".

On je delegaciji MMF predstavio i realizaciju najvžnijih projekata i planove za budućnost, navodeći da je projekat homogenizacije uglja u RB Kolubara" završen, kao i remont bloka TENT A4 , a da je realizacija projekta odsumporavanja na početku, što garantuje produžetak veka najveće EPS-ove termoelektrane i zaštitu životne sredine.

Ulažemo u modernizaciju i produžetak radnog veka svakog dela sistema EPS-a koji proizvodi električnu energiju zahvaljujući kreditima EBRD, KFW banke i ulaganju sopstvenih sredstava, dodao je Grčić, te obavestio goste da će pokretanje i revitalizacija blokova A1 i A2 uTENT A i biti urađeni sopstvenim sredstvima zahvaljujući uštedama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: