KKR prodao većinski udeo Junajted grupe, SBB ima novog suvlasnika

Američka investiciona kompanija KKR prodala je većinski udeo u evropskoj telekomunikacionoj kompaniji Junajted grup britanskoj kompaniji BC partner.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.09.2018.

16:00

KKR prodao većinski udeo Junajted grupe, SBB ima novog suvlasnika
Foto: Thinkstock

Junajted grup je vlasnik kablovskog operatera SBB, a u zajedničkom saopštenju dve kompanije nisu objavljeni finansijski uslovi prodaje niti tačna velična udela.

Vol strit džornal navodi da je, prema ljudima upoznatim s detaljima, vrednost Junajted grupe u dogovoru procenjena na 2,6 milijardi evra (3,04 milijarde dolara), uključujući dug.

Junajted grupa, stvorena 2007. spajanjem SBB-a, Telemaha (Telemach) Slovenije i Telemaha Bosna, vlasnik je kablovskog operatera SBB u Srbiji, Telemaha u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori, kao i kanala Sport kluba, N1, Sinemanije, TOP-a, Ultre, Granda i drugih.

Uticajni njujorški list navodi da dogovor o prodaji udela u Junajted grupi podvlači pritisak s kojim se suočavaju telekomunikacione i kablovske kompanije da ponude širok opseg usluga, kao i sportskog i zabavnog sadržaja kako bi povećale prihode i odbile konkurenciju.

Među poslednjim velikim takvim sporazumima je prodaja britanskog Skaja (Sky) američkoj korporaciji Komkast (Comcast) za 38,8 milijardi dolara. Vodafon grup (Vodaphone Group) je ranije ove godine postigla dogovor od 23 milijardi dolara za kupovinu više evropskih kablovskih operatera.

Junajted grupa sa sedištem u Amsterdamu opisuje sebe kao najvećeg alternativnog provajdera telekomunikacionih usluga u zemljama bivše Jugoslavije.

KKR je kupila Junajted grupu 2014. za nepoznatu sumu. Od tada je broj korisnika Junajteda porastao sa 1,89 miliona na 3,67 miliona. U poslednjih 12 meseci, prema podacima sa sajta kompanije, imala je 556,7 miliona dolara prihoda.

Vol strit džornal navodi da se ne može saznati koliki je profit imala KKR, koja će zadržati manjinski udeo u Junajtedu.

Junajted su hteli da kupe i Sinven partners (Cinven Partners) i Vorburg pinkus (Warburg Pincus), dodaje list.

BC partners je prethodno imala nekoliko uspešnih poslova u komunikacionom sektoru, navodi Vol strit džornal i dodaje da novac za Junajted dolazi iz fonda od sedam milijardi dolara koje je prikupila ranije ove godine za kupovinu kompanija u Evropi i SAD.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će KKR zadržati značajni manjinski deo akcija.

"Oduševljeni smo menadžerskim timom Junajted grupe i podrškom KKR-a u budućem rastu kompanije. Junajted grupa se odlikuje visokim kvalitetom, uz difuzne karakteristike rasta, vodeću infrastrukturu, raznolik sadržaj i lojalne korisnike", izjavio je Nikos Stafonulos, partner u BC partners.

Kompanija BC partner je vodeća međunarodna investiciona firma sa više od 18 milijardi evra vrednosti u poslovima sa privatnim kapitalom i kreditima. Osnovana je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta.

Od početka, privatni kapital BC partners imao je 104 privatne investicije u kompanije sa ukupnom vrednošću od 129 milijardi evra i trenutno ulaže u deseti privatni akcijski fond.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: