Mega-pojekat sve bliži: "Metro BG", biće po 20 km

Beograd -- Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o osnivanju javno komunalnog preduzeća Beogradski metro i voz.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Ovo preduzeće će se baviti izgradnjom i obavljanjem prevoza putnika metroom i razvojem gradske železnice.

Preduzeće je osnovano, kako je objasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jer smo se približili početku izgradnje metroa.

"Izgradnja metroa je dugročan i kompleksan posao koji zahteva zaista veliko angažovanje svih resursa grada jer je to najvažniji posao koji ćemo imati u narednim decenijama", rekao je Vesić.

Reč je, kako je naveo, o poslu vrednom više od tri milijarde evra, od čega će samo izgradnja prve linije metroa koštati skoro 1,3 milijarde evra.

Pojasnio je da su planirane dve linije metroa - prva od Žarkova i Železnika do Mirijeva, a druga od Zemuna do Ustaničke ulice, s tim što će jedan krak druge linije ići prema ulici Jurija Gagarina.

Prva linija će biti duga 22 kilometra, a druga 20, precizirao je zamenik gradonačelnika.

"Istovremeno sa izgradnjom metroa mi širimo mrežu gradske železnice", rekao je Vesić i dodao da će BG voz zajedno sa metrom biti jedinstven sistem.

Podsetio je da trenutno imamo dve linije BG voza i dodao da su u planu linija koja treba da poveže Surčin i aerodrom Nikola Tesla, kao i linija koja treba da poveže Žarkovo i Karaburmu.

Osim toga, planirane su i linije za Lazarevac i Mladenovac.

"Onog časa kada povežemo Lazarevac i Mladenovac sa Beogradom u smislu da ljudi koji tu žive svakih 10,15 minuta imaju voz kojim mogu doći do centra Beograda, onda možemo da kažemo da su oni ravnopravni građani Beograda", zaključio je.

Srbija

strana 1 od 248 idi na stranu