"Srbija druga u Evropi, građani od Nove godine neće morati u opštinu"

Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja je uspostavila Državnu Orakl klaud upravu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.09.2018.

13:28

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zahvaljući tom ugovoru između vladine Kancelarija za informacione tehnologije i e-Upravu i kompanije "Orakl", korist će imati i država, privreda i građani, izjavio je direktor te Kancelarije Mihailo Jovanović.

"Zahvaljujući centralizaciji informacionog sistema, 145 lokalnih poreskih administracija građani od Nove godine više neće morati da idu u opštinu po podatke o poreskim obavezama, već će jednim klikom na sajtu dobijati informacije", rekao je Jovanović novinarima pred početak godišnje konferencije Orakl Impakt, na kojoj su predstavljene i sve mogućnosti inovativnih tehnologija.

Jovanović je rekao da je Državni Orakl klaud moderna i sugurna platforma e-Uprave za pružanje efikasnih usluga građanima, priviredi i državi i zaštitu privatnosti podataka.

Prvim državnim ugovorom sa američkim gigantom obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe koji koriste to IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, rekao je Jovanović i dodao da ta ušteda iznosi dva miliona evra.

Prema njegovim rečima, ugovor će državnoj upravi omogućiti centralizaciju i konsolidaciju baza podataka i softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neke od najbitnijih evidencija u Srbiji - registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogih drugih.

Ugovor će, kako je dodao, doprineti optimizaciji i reformi IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija - Uprave za trezor, Poreske uprave, Uprave za sprecavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranje, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova kroz uvođnje eKatastra.

Generalni direktor kompanije Orakl Srbija i Crna Gora Vladimir Knežević naveo je da je Vlada Srbije saradnjom pokazala jasnu inicijativu i ostvarila konkretne korake ka digitalizaciji i standardizaciji sistema državne uprave.

"Izborom najnovijih, svetski priznatih tehnologija, Kancelarija za IT i eUpravu zauzeće lidersko mesto u regionu i omogućiti našim IT strucnjacima da rade na najmodernijim sistemima čime će država dugorocvno omoguciti bolje uslove svim svojim gradanima i ujedno smanjiti odliv stručnjaka“, rekao je on.

Na skupu je govorio i potpredsednik Orakl za region Leopoldo Boado.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: