Pirati na našim putevima: Tražio mi 2.400 za kvar od 700€

"Drumski pirati vrebaju na srpskim putevima". Tim rečima jedan nemački list opisuje iskustva svojih državljana na proputovanju našim auto-putevima.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

19:44

Pirati na našim putevima: Tražio mi 2.400 za kvar od 700€
(Foto: Thinkstock)

Sve počinje kvarom, zaustavljanjem automobila i pozivom za pomoć. Tada na scenu stupaju oni....

"Kao bosi po trnju". Tako bi se, srpskim žargonom, moglo reći ono što su nemačkim novinarima lista Velt preneli oštećeni Nemci.

"Dovukli su nas u servis i platili smo 2.400 evra. Radim u automobilskoj industriji i znam da takva popravka može biti najviše 700 evra. I to u Nemačkoj!"

Ovo je samo jedno od svedočenja.

Iako su nakon kvara zvali nemački moto-savez, koji daje preusmerenja srpskom...brži od njih bili su takozvani divljaci. Divlje šlep službe koje samo čekaju takve prilike.

"Oni se zaustave, kažu - da, mi smo ti koje su vam poslali, a onda Nemac kaže - da ali to nije broj tablica koji su meni javili. Onda oni imaju hiljadu izgovora. Najblaži su da taj kamion je ostao u kvaru, poslali su nas, znamo sve o tome", kaže Mirko Butulija, predsednik AMSS

Čak uključuju i ometače signala, kako sve ovo stranci ne bi mogli da provere.

AMSS jedini je ovlašćen da uklanja vozila sa auto-puta do prvog isključenja. Uprkos uvođenju njihovih patrola koje se bore protiv drumskih pirata, oni i dalje postoje.

Vrlo retko strani državljani prevare prijavljuju policiji. Ovoga leta na auto-putu u i oko Beograda...

"Imali smo tri slučaja razbojništava koja su bila na auto-putu, što su stranci prijavljivali i gde su im se takvi slučajevi dešavali. Ta sva tri su rasvetljena, sva lica su uhapšena i predata pravosudnim organima", kaže Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

Ivan Dukić legalnim šlepovanjem se bavi 30 godina i ima isti cenovnik za sve. Daje jednostavan savet kako vas ne bi pomešali sa strancima.

"U startu dogovarati cenu i nema problema. Neka prate Gugl, neka prate internet. Tamo su firme koje posluju dugi niz godina."

Ovog leta prijavljeno je oko 70 slučajeva prevara na auto-putevima u Srbiji. Sumnja se da je taj broj i daleko veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: