Odelo ipak čini čoveka: Poštujete li vi dres-kod?

Koliko se u Srbiji poštuje dres-kod u državnim institucijama i kompanijama koje ih propisuju. Načinom oblačenja šalje se poruka o ozbiljnosti i pouzdanosti

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 23.09.2018.

13:54

Odelo ipak čini čoveka: Poštujete li vi dres-kod?
(Foto: Thinkstock)

Starija žena pokušala je da prođe kroz skener-vrata jednog beogradskog suda, ali ju je obezbeđenje zaustavilo:

"Ne možete u papučama!". Uzalud je žena pokušavala da objasni da ne može ništa drugo da obuje, da ima čukljeve, kurje oči i da su joj stopala otečena, pa jedva obuva i papuče. Pored nje je prošla mlada žena, sudija, klimnula obezbeđenju i produžila ka liftu u kratkoj suknji i čipkanim čarapama. Nju niko nije zaustavio, jer je imala cipele sa zatvorenim prstima.

Pravila oblačenja poprilično su ovog leta namučila građane koji su imali neka posla u državnim institucijama, ali i advokate kojima se dešavalo da sudska straža neće da ih pusti u pojedine sudove jer su procenili da nisu adekvatno obučeni.

Prema Sudskom poslovniku, neprikladno odevenima smatraju se osobe u šortsevima, kratkim pantalonama, papučama, majicama bez rukava ili na bretele. Sudska straža nekada ova pravila preširoko tumači, što izaziva gnev advokatske zajednice. Branilac Nevena First objašnjava da pravo na slobodan odabir garderobe spada u kategoriju širih osnovnih ljudskih prava.

Kada je u pitanju javni sektor, odnosno institucije od javnog značaja, njihova ovlašćenja u vezi sa eventualnim dres-kodom građana trpe ograničenja - kaže First za Večernje novosti. - Može se ustanoviti minimalna zabrana konkretne vrste garderobe, koja bi trebalo da bude istaknuta ne samo na ulazu, već i u pozivima upućenim strankama. Međutim, ne može se službeniku na ulazu dati diskreciono pravo da procenjuje ponaosob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: