Čije su naše banke?

Od ukupno 29 banaka, koliko ih posluje na srpskom tržištu, čak 21 je u rukama stranih vlasnika.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2018.

10:09

Čije su naše banke?
(Foto: Thinkstock)

One pokrivaju ukupno 77,1 odsto tržišta bankarskog sektora, pokazuje najnoviji izveštaj Narodne banke Srbije za prvo tromesečje ove godine.

Banke u većinskom vlasništvu države ili privatnih lica iz Srbije su smanjile tržišni udeo u ukupnoj bilansnoj sumi bankarskog sektora, i to sa 23,1 odsto na 22,9 odsto, koliko sada iznosi.

Dominantno učešće u bankarskom sektoru Srbije i dalje imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Francuske i Grčke. Ukupno osam banaka, i to po dve iz svake od ovih zemalja, ima udeo u ukupnoj bilansnoj sumi od 58,2 odsto, što znači da praktično drže više od pola bankarskog tržišta u Srbiji.

Prema izveštaju NBS, one su u prva tri meseca 2018. povećale udeo u ukupnoj bilansnoj sumi za 0,7 procentnih poena u odnosu na prethodno tromesečje. Učešće preostalih 13 banaka u rukama stranaca iznosi 18,9 odsto.

S druge strane, osam domaćih banaka, od kojih je šest državnih i dve privatne, raspolaže sa 22,9 odsto tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: