Komisija pokrenula postupak protiv Masterkarda

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije na tržištu platnih kartica protiv društava MasterCard Incorporated.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

14:59

Komisija pokrenula postupak protiv Masterkarda
Foto: Thinkstock

Komisija je postupak pokrenula po službenoj dužnosti.

Komisija je, kako je navela u saopštenju, osnovano pretpostavila da Masterkard, kao oblik udruženih učesnika na tržištu Srbije, određuje minimalne međubankarske naknade u nepravičnom iznosu, koje su u proseku nekoliko puta veće od onih koje banke u sistemu Masterkarda primenjuju najranije počev od 2005. godine.

Time se ograničava konkurencija među bankama u pogledu iznosa trgovačkih naknada koje nude trgovcima za uslugu prijema platnih kartica, a moguće je da utiče negativno i na konkurenciju na tržištu izdavalaca platnih kartica na teritoriji Srbije.

Pozivaju se svi koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u tom postupku da ih dostave Komisiji za zaštitu konkurencije na adresu Savska br. 25/IV, Beograd, navedeno je u saopštenju.

Masterkard: Ne postavljamo i ne naplaćujemo nadoknade

Kompanija Masterkard saopštila je da je početkom 2018. godine, udruženje za zaštitu bankarskih korisnika „Efektiva“ pokrenulo postupak pred Komisijom za zaštitu konkurentnosti zbog međubankarskih naknada kompanije Masterkard u Srbiji.

Komisija je obavestila Masterkard 19. septembra da će pokrenuti zvanični postupak po ovom pitanju. Odluka o pokretanju formalnog postupka je proceduralni korak i ne odnosi se na legalnost međubankarskih naknada u Srbiji, navodi kompanija.

"Masterkard je čvrst u stavu da su navodi tužbe udruženja „Efektiva“ neosnovani i nastaviće svoju borbu protiv njih tokom formalne istrage Komisije za zaštitu konkurentnosti. Masterkard takođe napominje da je „Efektiva” već upotrebila slične navode u tužbi koja je podneta protiv kompanije Masterkard pred Višim sudom u Beogradu 2017. godine, ali je Sud tu tužbu odbacio", navodi se u saopštenju.

Napominje se da Masterkard ne izdaje kartice, ne postavlja i ne naplaćuje potrošačke nadoknade i ne zarađuje od međubankarskih naknada koje banka prihvatilac plaća banci izdavaocu kartice i da potrošačima pruža realne vrednosti i mogućnosti, uključujući i sigurnost, praktičnost i zaštitu potrošača.

"U svakoj od 210 zemalja i teritorija na kojima smo prisutni poslujemo po istim principima, odnosno u potpunosti u skladu sa lokalnim zakonodavstvom i tržišnim uslovima. Posvećeni smo unapređenju postojećih partnerstava sa javnim i privatnim sektorom u Srbiji, kao i kreiranju novih saradnji. Naš cilj je da osiguramo da svi učesnici platnog tržišta uživaju u modernijem i efikasnijem sistemu plaćanja koji je prilagođen digitalnom dobu. Sigurni smo da je otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama jedini način da to postignemo", navodi kompanija u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: