Sklonjena trećina brda kod Grdelice, BIA nadgleda

Do sada je uklonjeno 120.000 kubika zemlje sa brda koje se obrušilo na Koridoru 10 kod Grdelice.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2018.

19:55

Sklonjena trećina brda kod Grdelice, BIA nadgleda
Screenshot/Prva

Planirano je da bude uklonjeno do 350.000 kubinih metara, rečeno je Tanjugu u "Koridorima Srbije".

"Trenutno na gradilištu imamo dve mašine za bušenje šipova. Izgrađeno je 10 šipova, a uskoro će uslediti radovi na izadi montažnih poprečnih nosača za galeriju", navode u tom preduzeću.

Kažu da su pripremljene dve oplate (kalupi za izlivanje betona) za montažne nosače za galeriju koja će dodatno zaštiti kosinu i najavljuju da će već od sledeće nedelje biti četiri oplate.

Nakon što se na Koridoru 10 obrušio potporni zid, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da bi problem mogao biti rešen "tako što će brdo biti srušeno".

Inače, do rušenja zida došlo je tako što je španska firma "Azvi" umesto da izgradi vertikalne odvodne kanale na potpornim zidovima, horizontalnim preprekama praktično zadržavala vodu, a što je pokrenulo klizište i dovelo do urušavanja zida.

Zbog problema je do sada projekat 11 puta menjan, a u međuvremenu je dodatno angažovana i firma "Integral".

Radovi se na tom delu trenutno odvijaju bez "Azvija", koji je napustio taj deo gradilišta, nakon što im je saopšteno da će biti potrebni dodatni radovi koji nisu predviđeni ugovorom. U istragu celog slučaja uključena je i Bezbednosno-informativna agencija, koja na terenu prati izvođenje radova.

Za nadzor nad ovim projektom nadležan je konzorcijum firmi "Louis Berger" i "Egnatia Odos", a finansira ga Evropska investiciona banka. Šteta od urušavanja zida procenjena je na tri miliona evra, a rečeno je da će ona ići će na teret kompanije "Azvi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: