"Ne prave Kinezi u Borči da niko ne bi došao...strahovito ozbiljni"

Izgradnja Industrijskog parka u Borči, koji će Srbiji doneti investiciju od dve milijarde evra, od ogromnog je značaja za Srbiju, ocenio je Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

19:43

(Foto: Thinkstock)

Vučić je rekao da je posebno značajno to što je danas upravo kineski predsednik Si Ðinping tu temu spomenuo u razgovoru sa njim.

"Industrijski park u Borči ne prave Kinezi da niko ne bi došao...I posebno je značajno što je predsednik Si spomenuo industrstrijski park u razgovoru sa nama. Od velikog je to značaja. Kinezi su strahovito ozbiljna nacija, oni analiziraju svaku reč koju oni izgovore i analiziraju svaku reč koju mi izgovorimo", kaže Vučić.

Predsednik je rekao da je u razgovorima sa Kinezima bilo reči po pitanju mnogo tema, jedna tema su, precizira, preferencijalni krediti.

"Druge su dodatne kineske investicije, u naše rudnike, u našu industriju, izgradnju industrijskih parkova".

Upravo po pitanju industrijskih parkova, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obavio je, kaže predsednik, važan deo posla.

Industrijski park u Borči prostiraće se na 320 hektara i u njemu bi trebalo da posluje 1.000 kineskih kompanija. Prema projekcijama kompanije CRBC, koja će investirati u park, trebalo bi da se otvori 10.000 novih radnih mesta.

Direktna investicija CRBC-a u Industrijski park prijateljstva trebalo bi da iznosi oko 220 miliona evra, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje bi trebalo da počnu da rade u Parku, predviđa se da će vrednost investicije biti ukupno oko dve milijarde evra.

U narednim mesecima, plan je da se definiše tačan broj kompanija koje će doći te da vlada krene sa ulaganjem u infrastrukturu kako bi Kinezi krenuli sa gradnjom jedne po jedne fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: