Otvorena ponuda - ovoliko Al Dahra nudi za PKB

Srpski ogranak arapske kompanije Al Dahra ponudio je za kupovinu PKB-a 105,05 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.09.2018.

12:15

Otvorena ponuda - ovoliko Al Dahra nudi za PKB
Foto: Thinkstock

To je saopšteno na otvaranju finansijskog dela ponude.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istekao je u ponedeljak 10. septembra.

Ministarstvu privrede će tenderska komisija predložiti da Al Dahru proglasi kupcem PKB-a i da sa tom kompanijom bude potpisan kuporodajni ugovor.

U Ministarstvu privrede juče je otvoren glavni koverat za privatizaciju PKB koji je dostavila Al Dahra i utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu s uslovima tendera.

U predviđenom roku, do 10. septembra, privatizacionu dokumentaciju su otkupile dve kompanije, a prijavu za učešće u postupku privatizacije PKB dostavila je samo Al Dahra Srbija, čija je matična kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na prodaju je ponuđeno 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi. Ponuđena je i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra. Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu.

Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa. Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: