Srbin izumom očarao svet: Koštaće 0 RSD VIDEO

U selu Badnjevac kod Kragujevca nalazi se neobično metalno postrojenje, izum profesora u penziji Vladana Petrovića.

Srbija

Izvor: B92, Prva

Četvrtak, 13.09.2018.

19:15

Srbin izumom očarao svet: Koštaće 0 RSD VIDEO
Foto: Thinkstock, ilustracija

On je u svom dvorištu, pre nekoliko godina, napravio sunčeve koncentratore, da bi na praktičnom primeru pokazao da je besplatno grejanje moguće.

Za njegov patent već su zainteresovane strane kompanije, dok u Srbiji, za sada, interesovanja nema.

Na imanju od dva hektara, u selu Badnjevac, pažnju privlači veliko solarno prostrojenje, izum profesora Vladana Petrovića. Proizvod, koji ne postoji na svetskom tržištu, izumeo je kako bi prikupljao energiju sunca i time proizvodio besplatno grejanje i struju.

Iako u penziji, već godinama radi na izumima, koji uz pomoć moderne tehnologije, mogu da koriste izvore obnovljive energije.

Nemačka kompanija iz Drezdena je već otkupila njegov patent za akumulator toplote, a interesovanje su pokazale i firme iz Amerike i istočnjačkih zemalja, Vladan ipak želi da se ova jedinstvena tehnologija proizvodi i u Srbiji. Međutim, interesovanja još nema.

Profesor Petrović, koji poslednjih 15 godina radi na preko 20 izuma, ističe da je ovaj sistem jedinstven u svetu. Sunce je ogroman energetski potencijal, koji moramo naučiti da iskoristimo, poručuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: