Penzioneri i srećni i besni, ovo su nova pravila

Posle najave da će ubuduće država odlučivati kada i za koliko će se uvećavati primanja najstarijih, prve reakcije penzionera su podeljene.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

18:29

Penzioneri i srećni i besni, ovo su nova pravila
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju da nije sporno stanje u budžetu, ali da je bolje ako penzije rastu po nekoj preciznijoj formuli.

Razmišlja li penzioner o stanju u državnoj kasi? Ako ne razmišlja, trebalo bi, baš kao što školarac zbog džeparca prati stanje u novčaniku roditelja.

Nadležni ministar poremetio je uobičajenu dnevnu rutinu - penzije se neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije i troškovima života, već u skladu sa količinom novca u budžetu, pa ta primanja mogu biti i veća.

"Ne verujem ništa, dok ne primim ne verujem ništa", kažu penzioneri, dodajući da je to priča za naivne.

Sa druge strane, ima i onih koji misle drugačije.

"Ako bude rast i preduzeća budu napredovala, verujem da će nešto biti bolje."

Taj drugi ministar zna, odnosno poručuje da je stopa privrednog rasta od 4,9 odsto u prvoj polovini godine dokaz da, kako Mali kaže, Srbija ide ka zlatnom dobu.

"Mi od 1. oktobra idemo sa nikad većim penzijama. Sa suficitom u budžetu, ovim stopama rasta i sa reformama koje smo preduzeli imamo realne osnove za povećanje penzija", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Stručna javnost poručuje: Najbolje da postoji formula po kojoj penzioneri unapred mogu da znaju na koje procente mogu da računaju – usklađivanje sa stanjem u budžetu podložno varijacijama.

"Takav način dovodi do relativno velike neizvesnosti kod penzionera kolike će penzije imati u budućnosti, zbog toga mislim da bi za Srbiju bilo primereno da penzije rastu nešto brže od troškova života, da se spreči obezvrđivanje zbog inflacije, i da rastu nešto sporije od kretanja zarada tako da bi bile ekonomski održive", smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: