Biće najveći u Srbiji: Posao za 5.000 FOTO

Generalni direktor kompanije Leoni Srbija Klemens Saks i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić obišli su radove na parceli na Ratarskom imanju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2018.

17:56

Biće najveći u Srbiji: Posao za 5.000 FOTO
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Na ovom imanju se gradi četvrta fabrika Leoni u Srbiji i prva nova fabrika u Kraljevu nakon 40 godina.

Vrednost investicije Leonija iznosi blizu 60 miliona evra, a do kraja ove godine očekuje se da bude zaposleno 150 ljudi, nakon čega će se proces zapošljavanja nastaviti i očekuje se da će 2023. godine u toj fabrici u gradu na Ibru raditi blizu 5.000 ljudi.

Saks je u izjavi novinarima kazao da u Srbiji već postoje tri fabrike Leonija, u Prokuplju, Malošištu i Nišu, gde je nedavno izgrađena kompletna fabrička zgrada, a proizvodna površina u Kraljevu prostiraće se na 45.000 metara kvadratnih.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
“Prvi radnici su već selektovani i oni su krenuli sa obukom, 13 ljudi. Proces selekcije se i dalje nastavlja i prvi semplovi će u prvom delu fabrike u Kraljevu biti početkom februara sledeće godine, a krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine fabrika će početi sa serijskom proizvodnjom”, kazao je Saks.

Generalni direktor Leonija je za Tanjug, komentarišući rizike za izgradnju u Kraljevu, gde je trusno područje, rekao da kada je Leoni odlučio da otvori fabrike u Srbiji, tražili su različite lokacije gde će izgraditi fabrike.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
“Kada smo dobili predlog gde treba ići, mi smo se konsultovali sa Vladom Srbije i jedna od lokacija je bila Kraljevo. Istažili smo informacije da li ima nekog rizika za izgradnju i Kraljevo se nije pokazalo kao visoko rizičan region”, rekao je Saks.

Terzić je za Tanjug naveo da je u Kraljevu trenutno nezaposleno više od 11.000 ljudi, te da, s obzirom na to da očekuju da će fabrika Leoni zaposliti nešto više od 5.000 građana, a da će turska Taj grupa takođe zaposliti gotovo 2.500 žitelja grada na Ibru, gotovo u potpunosti rešiti problem nezaposlenosti u Kraljevu.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
“Veoma je važno da uz ove fabrike dolazi i veliki broj malih proizvođača koji će proizvoditi sve ono što je neophodno za funkcionisanje ovih fabrika i novac koji će se sliti u Grad Kraljevo i koji će svakog meseca dolaziti do zaposlenih u ovom gradu značiće mnogo, osetiće se u prodavnicama, trgovinama, restoranima i mislim da će ovo za Kraljevo značiti mnogo”, kazao je Terzić.

Dodao je da će otvaranje fabrika pomoći gradu, te da smatra da će zato mladi ostajati, stvarati porodice i da će se više beba rađati u gradu.

“Odluka Leonija da dođe u Kraljevo jeste motivisana ekonomskim interesima, ali sa druge strane treba istaći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jako želeo da pomogne Kraljevu i da se u Kraljevu izgradi stabilna fabrika, dobre kompanije, koja će pomoći razvoju ovog grada. Upravo na njegovu preporuku je Leoni došao u Kraljevo i mi smo dobili šansu da konačno i mi kao grad privredno napredujemo”, istakao je Terzić.
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ
Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: