"Minimalac je trebalo da skoči bar za 14%"

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije ocenila je da je minimalna zarada morala da bude povećana, najmanje za 14 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2018.

15:45

Foto: Thinkstock

To bi značilo, kako navode da bi iznosila 28.365 dinara ili 163 dinara po satu.

ASNS u saopštenju podseća da radnik u Srbiji ima prosečnu zaradu na nivou hrvatskog minimalca.

Vlada Srbije i Unija poslodavaca su odlučili da se minimalna zarada za sledeću godinu poveća za 8,6 odsto i sa 24.882 dinara podigne na 27.022 dinara, a cena sata sa 143 na 155 dinara, dok su reprezenativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" tražili povećanje od deset odsto.

"Kao što smo i predvideli, sve se odvijalo po već ustaljenom scenariju, minimalac je odredila Vlada, 'reprezentativni' sindikati se, kao i obično, 'ne slažu', ali nisu istupili iz pregovora ili, ne daj bože, pozvali radnike na proteste", navodi se u saopštenju ASNS.

Dodaje se da je "ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević jasno rekao da minimalac više ne može da se poveća zbog izdataka za javni sektor", koji bi bili veliki.

ASNS je istakao da je "ministar finansija Siniša Mali poručio da je najjeftinija radna snaga u regionu i dalje osnovna razvojna strategija Vlade Srbije, a predsednik sindikata SSSS Ljubisav Orbović je obavestio o velikom dostignuću, da su minimalna zarada i minimalana cena rada po radnom satu u zadnje tri godine porasle za 20 odsto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: