Sindikat Zastava oružje: Progon zbog protivljenja privatizaciji

Sindikalna organizacija Zastava oružje izložena je velikim pritiscima kako bi se kroz "disciplinovanje" odustalo od svakog daljeg otpora

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 11.09.2018.

19:18

Sindikat Zastava oružje: Progon zbog protivljenja privatizaciji
Foto: Thinkstock

Kako je saopštio Samostalni sindikat kragujevačkih oružara, pritisci su prisutni kako bi odustali od iskazivanja radničkog nezadovoljstva stanjem koje je rezultat upravljanja fabrikom,

Kampanja je, kako se navodi, posledica "neoliberalne namere da se fabrika što više uredi po tržišnom modelu" a ;sindikat se suprotstavlja privatizaciji.

Saopšteno je da je protiv predsednika sindikata Dragana Ilića podneto više krivičnih prijava, kao i da on učestalo dobija rešenja sa pretnjom otkazom, a kažnjen je i tromesečnim umanjenjem zarade od 20 odsto.

Nedavno je Ilić, kao je saopšteno, saslušan u MUP-u na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podneo direktor Milojko Brzaković za "navodno ugrožavanje opšte sigurnosti, kao i povodom prijave predsednika Nadzornog odbora Ivice Majanovića zbog navodnog fizičkog napada na njega". ;

Dodaje se da je tome prethodila i krivična prijava o "navodnom napadu na rukovodioca službe obezbeđenja u fabrici koji je na sve načine pokušavao da spreči izlazak oružara iz fabrike i odlazak na proteste".

U saopštenju se još navodi "da se sumnja da se prati vozilo predsednika sindikata sa namerom pisanja prekršajnih prijava kao i da BIA prati njegov mobilni telefon".

Prilikom jednog zaustavljanja vozila, Ilić je priveden u policiju i celu noć zadržan jer kako su naveli nije hteo da se podvrgne alko-testu.

Sindikat osuđuje "tendenciozne napade i pritiske na tu organizaciju i njegovog predsednika" i zahteva od državnih organa da omoguće slobodno obavljanje sindikalnih aktivnosti.

Navedeno je da će o događajima koji se odnose na progon sindikata u Zastava oružju i njegovog predsednika biti obaveštene međunarodne organizacije sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: